Anchetatorii Comisiei Europene sunt pe cale să amendeze Google în cursul lunii iulie, datorită abuzului de poziție dominantă pe căutările online, spun surse citate de Reuters. Amenda ar putea merge pînă la 10 din încasările pe anul anterior, adică 9 miliarde de dolari, un nivel istoric.

Sursa foto: © Eric Flamant | Dreamstime.com – Google HQ

Povestea nu este nouă, e vorba despre aceeași anchetă care durează de ani de zile, v-am mai scris acum cinci ani, acum doi ani și tot așa. Sunt două cazuri concrete în care Google a abuzat, deși exemplele sunt nelimitate. Europenii merg pe zona de comerț online, unde Google a declasat rivalii în favoarea propriilor link-uri de shopping. Al doilea caz e legat de Android, unde Google a blocat toți competitorii și a implementat doar AdSense.

Vă pot da eu câteva exemple clare: nici un alt site de video nu este indexat, doar Youtube peste tot în primele poziții. Deasupra oricăror rezultate de turism sunt rezultatele proprii Google, cu vânzări de bilete și cazare. La fel pe localizare, la fel pe aplicații. Toate sunt servicii Google promovate deasupra competitorilor, în detrimentul acestora. Asta înseamnă să fii dominant într-o industie, dar să împingi în față propriile produse înseamnă abuz.

Google a încercat de mai multe ori să explice că acele rezultate Google sunt semnalizate diferit și că utilizatorii știu că există Amazon, eBay și alte magazine pentru shopping. La fel pe shopping. La partea de reclame nu prea au ce face, pentru că nu există un concurent clar pentru Adsense. Google a tot negociat cu Comisia Europeană și a făcut niște concesii, precum permisiunea europenilor de a șterge rezultatele căutării despre ei, dacă nu le convine acest lucru. Nu cred că americanii pot ușor să șteargă rezultatele căutărilor despre ei, ca persoane private.

Noul comisar european Margrethe Vestager a lăsat să se înțeleagă că nu are de gând să cadă la pace cu Google. Sursele spun că amenda va fi anunțată în vară, iar Comisia va anunța un set de reguli după care Google trebuie să opereze dacă vrea să fie activ în Europa. Sunt curios ce-am face dacă Google ar fi interzis brusc în UE, ca în China. La ce vremuri sunt acum nu suntem departe de astfel de decizii.

Sursele din Comisia Europeană au avertizat că amenzile vor fi mari în ambele cazuri analizate. Rămâne să vedem care va fi verdictul.