HP a prezentat azi în Româia noua gamă de stații de lucru Z, care include modelul All in One despre care v-am scris, HP Z1, precum și modelele medii și high-end Z420, Z610 și Z820. HP spune că are în România o cotă de piață de 65% pe o piață care a crescut anul trecut cu 56%, iar vânzările HP au crescut cu 84%.

Tiberiu Dobre, HP
Tiberiu Dobre, HP

Click pe poze pentru mărire…

Galerie foto

[nggallery id=335]

Stații de lucru HP

Dar vorbim de câteva mii de unități pe piața locală, maxim 3500 în 2011, spune Tiberiu Dobre, Country Manager PSG (Personal Services Group) la HP România.

Primoz Zapusek, SEE channel manager pentru PSG, spune că HP are o cotă la nivelul EMEA de 51% pe stații de lucru, mobile și desktop luate la un loc. Piața globală e de 6,5 miliarde de dolari pe an, dar va crește la 8,3 miliarde $ în 2014.

Primoz Zapusek, HP SEE
Primoz Zapusek, HP SEE

HP investește anual 3,5 miliar de dolari pentru Cercetare/Dezvoltare pe partea de stații de lucru. Stațiile de lucru din seria Z sunt dezvoltate împreună cu ingineri de la BMW și Boeing. De aici construcția modulară, aerisită, ușor de modificat și actualizat.

“Utilizatorii rulează aplicații workstation pe sisteme PC desktop clasice – de aceea cred că piața va continua să crească în următorii ani”, spune el.

HP Z1 oferă performanțe medii într-un format diferit. Stația de lucru cea mai puternică este HP Z820, care poate ajunge la prețuri de 15.000 de euro. Totuși, există clienți pentru astfel de stații, a povestit Robert Constantin, Commercial category manager la HP România, care a spus că recent au vândut două stații Z820 pentru un laborator de cercetare matematică.

Bogdan Georgescu de la Intel a povestit de asemenea pe scurt despre noutățile Xeon E5, noua generație de procesoare pentru servere. Performanța a crescut cu 80%, iar consumul energetic s-a redus cu 50% comparat cu generația anterioară.

Video cu Z1