În fiecare zi suntem puși în situația de a lua decizii. Chiar și pentru cele mai mărunte lucruri ni se prezintă că o multitudine de opțiuni. De la ce mâncăm la micul dejun, vestimentația zilnică sau destinațiile de vacanță, practic în fiecare în moment luăm decizii, care pot influența calitatea și complexitatea vieții noastre. Atunci când vine vorba de ‘cumpărături’ cunoaștem cu toții expresia “atâta dai, atâta face”, asta pentru că ne-am lămurit cu toții, ‘ieftin și bun’ este doar o utopie banală sau un mesaj uzat de marketing, depinde din parte a baricadei privești lucrurile.


Când ne referim la echipamente și tehnologii, deciziile sunt chiar mai grele. Caracteristici unice, diferențe greu de cuantificat în ceea ce privește confortul și calitatea – fac alegerile să fie tot mai dificile în contextul unei oferte permanent diversificate.

Și, pentru că de cele mai multe ori totul pleacă de la un buget – cum știm că am făcut alegerea corectă?

În domeniul echipamentelor de tipărire, Kyocera pune accentul pe TCO (Total Cost of Ownership) considerând că acesta este mai important decât prețul de achiziție. Cum se susține acest TCO și, mai ales, de ce contează atât de mult în economia unei alegeri?

TCO-ul este totalitatea costurilor care se asociază unui produs – de la achiziție, până la costuri de întreținere și exploatare, inclusiv consumabile și inclusiv costurile  cu factura de eletricitate. Acest indicator atrage atenția oricărui consumator asupra faptului că mai multe costuri mici adunate, în timp, pot constitui valori, uneori chiar mai importante decât valoarea de achiziție în sine. Altfel spus, Kyocera afirmă că echipamentele sale, având cel puțin aceleași funcționalități cu cele ale competiției, vor atrage în timp costuri reduse de întreținere și consum sau vor rezista mai bine în timp, având astfel o valoare mai mică de amortizare.

Cum reușește Kyocera să susțină argumentul unui TCO mai redus? În urmă cu mulți ani, Kyocera a dezvoltat tehnologia ECOSYS care presupune simplificarea sistemelor și utilizarea unor materiale mai rezistente, echipamentele solicitând mai puține investiții în întreținere și mentenanța și asigurând o durată medie de viață mai bună și un consum mai scăzut.

Dacă cumva, până acum, decizia achiziției unei soluții de printing s-a bazat pe criteriu prețului, o a două evaluare – fie această concentrată și doar pe prețul cosumabilelor – sigur va produce o schimbare de optică. Pentru că se știe, nu imprimanta ‘costa’ atât de mult, cât consumabilele

Poate că argumentul TCO nu stă în picioare că orice tip de achiziție. Dar pentru acele echipamente care implică consumabile (iar în sferă IT, echipamentele de tipărire sunt extrem de sensibile la acest argument) efortul unui astfel de calcul merită făcut. Rezultatele pot fi surprinzătoare!