Kaspersky a depus o plângere oficială la Comisia Europeană și la curtea germană anti-Cartel, acuzând Microsoft de abuz de poziție dominantă, scrie Reuters. Nu e ceva nou, Microsoft a mai fost amendată pe teme similare și în trecut.
Credit foto: © Flynt | Dreamstime.com – Justice and law
Acuzația Kaspersky
Producătorul rus de aplicații de securitate IT și antivirus Kaspersky spune că Microsoft abuzează de poziția dominantă pentru că include în Windows aplicația gratuită Windows Defender, care astfel blochează orice competitor legitim care trebuie să vândă aplicația pe care o produce. Este atitudinea tipică Microsoft, dar pe de altă parte este posibila cauză pentru care Windows a devenit atât de popular la nivel global. Totuși, de-a lungul timpului, mai multe autorități de stat au amendat compania americană pentru acest gen de competiție neloială.
Amenzi contra Microsoft
Comisia Europeană a amendat Microsoft în 2013 cu 561 milioane de euro pentru nerespectarea unei decizii anterioare legată de impunerea browserelor în Windows. Amenda asta venea după ce Microsoft fusese amendată cu 860 de milioane de euro, tot în cazul browserelor de Internet. Compania anunțase că a respectat decizia europeană, dar autoritățile au considerat că nu a făcut modificările necesare. Abia după a doua amendă utilizatorii primeau notificarea că pot folosi orice browser doresc.
O anchetă similară în SUA a stabilit că Microsoft este un monopol și compania trebuie spartă în două divizii separate. Ulterior, datorită crizei economice (crahul dot-com) și a schimbării magistraților, această decizie nu a mai fost aplicată.
Europenii amendaseră Microsoft cu 1,4 miliarde de dolari în 2008 pe tema playerelor audio/video. La fel, Microsoft a blocat toate aplicațiile concurente, dar a oferit una gratuită. Și alte atitudini similare.
Dacă credeați că asta era cea mai veche, vă înșelați. Pentru că și în 2006 a fost altă amendă tot pe abuz de poziție dominantă, în care dezvoltatorii de aplicații acuzau boicotul continuu din partea companiei. Practic, cum se lansa o aplicație interesantă, Microsoft venea cu propria versiune gratuită.
Windows Defender este format în urma achiziției RAV Antivirus de la Radu Georgescu , cea mai faimoasă tranzacție de pe piața locală de securitate IT. O parte din oamenii de acolo sunt din fosta echipă RAV. Deși ideea este bună – să ofere securitate pentru peste 1 miliard de utilizatori, implementarea este slabă, rezultatele în teste slabe, iar utilizatorii dezactivează protecția pentru a putea accesa ce aplicații și site-uri vor ei. Pe de altă parte, atâta timp cât Defender e gratuit, inclus direct în Windows și activat by default, este o problemă pentru ceilalți, clar.