Microsoft a deschis astăzi conferința anuală cu dezvoltatorii software, BUILD 2015, reluând mesajele de promovare pentru Windwos 10 și anunțând câteva noutăți interesante. De pildă, aplicațiile Android și iOS vor putea fi portate ușor pe Windows Phone.

microsoft build 2015

Sursa foto.

Microsoft continuă strategia cu discursurile extrem de optimiste, chestie pe care a făcut-o și la lansarea Windows Vista de exemplu sau înainte de lansarea Windows 8. Ambele s-au dovedit ulterior eșecuri, dar de fiecare dată au reușit în timp să redreseze situația. Acum, oficialii Microsoft au spus că, după lansarea Windows 10, într-un termen foarte scurt 1 miliard de utilizatori vor adopta noul sistem de operare. Într-un an, doi, maxim trei ani. La fel ziceau la lansarea Windows 8, atunci targetul era 500 de milioane în primul an, dar au ajuns de fapt la 100 de milioane. Abia Windows 8.1 a adus un pic mai multă tracțiune.

Mă rog, nu zic eu că nu este posibil, dar de la lansarea Windows 8 în 2012 pînă acum sunt 500 de milioane de utilizatori în 3 ani. Dacă am aduna și utilizatorii Windows Phone, iar toți acești oameni ar trece la Windows 10, poate. Dar nu sunt convins că oamenii vor trece la Windows 10, chiar dacă va fi gratis. Fanii XP nu au vrut deloc să treacă la noul sistem de operare. Gamerii și fanii Windows 7 refuză orice touchscreen și orice interfață  nouă. Sunt chestii de compatibilitate, de aplicații, de drivere. Sigur, acum, în această fază, Microsoft promite că totul va fi perfect. Dar avem numeroase exemple de promisiuni ratate.

Pentru a promova Windows Phone, Microsoft a făcut un anunț interesant. Toate aplicațiile Android sau iOS vor putea fi portate pe Windows 10. Au realizat o serie de unelte speciale prin care codul poate fi introdus în sistem și făcut să funcționeze similar pe Windows 10. Nu va mai fi nevoie să reconstruiască codul de la zero pentru platofrma nouă. Ideea este simplă, dar implementarea este dificilă. Dacă aplicația include diverse API-uri Google de exemplu, ele se pot înlocui cu servicii similare oferite de Microsoft. Au dat exemplu de la Candy Crush Saga care rulează pe Windows Phone fiind codul de iOS portat cu ajutorul SDK-ului nou. Există unelte similare pentru site-uri care vor să devină aplicații Windows sau aplicații desktop care mergeau pe Windows pe PC dar care vor să fie acum accesibile pe orice device (aplicații universale le zice Microsoft).

Microsoft Edge este noul browser care va înlocui Internet Explorer. Numit în faza de dezvoltare Spartan, acum a primit “botezul” publicului. De asemenea, au spus că Internet Explorer va fi păstrat, pentru cei din companii care îl folosesc și care vor avea probleme să treacă la un nou browser. Cam astea sunt noutățile, să-mi atrageți atenția, ca de obicei, dacă am uitat ceva 🙂

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, 10 ani doar blogger, iar ultimii 16 ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt doar pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!