Stau pe Facebook și din 20 de mesaje cel puțin 5 sunt plângeri despre mizeriile băncilor și despre cum se poartă băncile cu clienții sau întrebări de genul “ce altă bancă să aleg?”. Ei bine, chiar aș vrea să am o bancă să vă recomand, dar deocamdată toți se poartă la fel. Așa că atunci când am găsit știrea asta nu puteam să nu o dau.
Number 26 sau N26 este acum un start-up, poate cel mai interesant start-up fintech de anul ăsta. Au început în Germania și s-au extins acum la 17 țări europene și cred că dacă ar deschide filială la noi aș încerca sistemul încă de la lansare. Sunt finanțați de nume grele din zona start-up-uri și venture capital, precum Peter Thiel din Paypal Mafia și Li Ka-shing, un miliardar din Hong Kong cunoscut pentru investiții grele în Europa și în lume, dar și fonduri precum Earlybird Ventures sau Red Alpine.
La ora la care a fost scris articolul, banca are 200.000 de clienți în opt țări, oameni care s-au săturat de birocrație, stat la cozi și completat formulare pe hîrtie. Lansarea din Germania și Austria a fost urmată de extindere rapidă în Spania, Franța, Italia, Grecia, Irlanda și Slovacia, iar acum în valul al doilea au intrat țări precum Benelux, balticele, Finlanda, Portugalia și Slovenia. Sunt convins că vor ajunge mai devreme sau mai târziu și la noi, pentru că vor să construiască o “bancă europeană”.
Number 26 nu are costuri ascunse sau taxe la taxe cum fac unele bănci, dar au o taxă lunară de minim 1.90 euro și de asemenea pentru cei care fac investiții se percepe taxă de un procent din sumele utilizate. Oferă transfer de bani prin țările respective, dar și posibilitatea de a investi în diverse obligațiuni și fonduri de investiții.
Poate asta ar trebui să-i trezească pe cei din bănci: vine tehnologia peste ei și nu o să se prindă ce i-a lovit. Dar eu cred că nu se vor schimba prea multe în viitorul apropiat. Poate după ce vor începe să piardă clienți își vor schimba procedurile interne și se vor pune pe treabă. Poate.