DCCOM a organizat aseară un eveniment interesant, Prognosis: Noaptea predicțiilor 2016, la care au fost invitați să vorbească oameni din domenii variate despre climatul economic din anul viitor. Previziunile au fost optimiste, iar eu tind să cred că așa este, cel puțin în lipsa unor probleme globale mai mari decât acum.

0004

Nu o să vă dau acum toate cele 60 de predicții realizate de prezentatori, dar o să vă prezint un pic partea de IT&C și business, precum și alte câteva informații. Pentru realizarea predicțiilor s-au pus în comun idei și tendințe identificate de 20 de experți din 15 domenii diferite. Evenimentul ProGnosis este la cea de-a treia ediție, fiind gândit ca un moment prielnic pentru a surprinde tendințele anului următor.

Conform studiilor, sectorul IT&C contribuie la PIB-ul României mai mult decât industria construcțiilor și serviciile financiare luate la un loc. Beneficiem de dezvoltarea industriei datorită infrastructurii de Internet care este în top la nivel mondial, dar și datorită faptului că angajații din sofware continuă să aibă avantaje fiscale. Plus că există mulți oameni talentați în România. Dezvoltarea economiei globale continuă, iar trendurile momentului sunt favorabile pentru țara noastră, spun specialiștii în domeniu.

Anul 2016 va fi marcat de o continuă efervescență în zona de antreprenoriat, dezvoltarea de hub-uri, maker-space-urilor, a incubatoarelor și acceleratoarelor și a altor centre de afaceri. Orașele au dat deja tonul în ultimii ani (București, Cluj, Timișoara, Brașov etc.), iar o serie de alte orașe vor urma pe listă. Această concentrare va determina și primele alianțe și colaborări ce vor duce la germenii unui țesut antreprenorial local.

Modificările fiscale introduse anul acesta aduc multe vești bune pentru corporații și pentru companiile mici, așa că anul 2016 va fi pozitiv, spun specialiștii în finanțe.

Clienții vor tot mai mult soluții care funcționează, iar tehnologia în sine a devenit mai puțin relevantă. Proliferarea de dispozitive și de moduri de interfațare atât om-mașină, dar din ce în ce mai mult mașină – mașină, aduce în discuție un trend vechi deja, legat de digitizare. Noi responsabilități sunt create în echipele IT.

Companiile care nu au “prins” ce poate face acest trend pentru afacerea lor și ceea ce aduce nou mediului lor competitiv, se află într-o situație foarte delicată în anul următor. Digitalizarea, de la soluții mobile până la confidențialitate și securitate, este o sursă de diferențiere competitivă a companiilor.

De asemenea, de notat. Conform unor studii recente, doar 14% din oameni au încredere în mesajele de publicitate uzuale, dar 78% dintre noi au încredere în alți colaboratori, colegi, sau chiar oameni necunoscuți pentru recomandări bazate pe experiențele proprii.

Aș mai nota încă o dată sentimentul pozitiv exprimat atât de vorbitori, cât și faptul că tehnologia a fost citată și în domeniul finanțelor, al medicinii, al sportului sau al culturii. Cu alte cuvinte, motorul noii economii rămâne IT.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, 10 ani doar blogger, iar ultimii 16 ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt doar pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!