Apple a avut pe trimestrul patru din 2015 încasări de 75,9 miliarde de dolari și un profit de 18,4 miliarde de dolari, însă vânzările de terminale iPhone au atins 74,78 milioane de unități abia trecând de 74,4 milioane vândute anul anterior în aceeași perioadă. Oficialii Apple au avertizat că trimestrul doi al exercițiului fiscal, ianuarie-martie 2016, va fi sub așteptări.

vanzari apple iphone

Sursa foto.
Totuși, trimestrul al patrulea din 2015, primul al anului fiscal, a avut cifre record. Cele mai mari încasări și cel mai mare profit, iar marja de profit Apple a fost de 40,1%. S-au vândut 21.4 milioane de tablete iPad, 5.5 milioane de Mac-uri, magazinul de aplicații și muzică/video a adus 4.7 miliarde de dolari, iar zona de accesorii oficiale 2.6 miliarde de dolari.

Totuși, nimeni n-a mai fost entuziast, nici analiștii care iar prezic căderea Apple, dar nici oficialii companiei, care avertizează și ei că 2016 nu va fi un an extraordinar.

Primele trei luni din 2016 vor aduce venituri estimate la 50-53 miliarde de dolari, comparat cu 58 de miliarde de dolari în primele trei luni din 2015.  Pentru prima dată în istorie vânzările iPhone vor scădea comparat cu aceași perioadă din anul anterior. De asemenea, marja de profit va scădea la 39-39,5 procente, iar costurile operaționale vor fi de circa 6 miliarde de dolari.  Mai multe găsiți și la ei pe site.

Există însă și vești bune. Unii analiști cred că Apple a lansat aceste mesaje oarecum negative pentru că vor să surprindă din nou industria.  Pe scurt, ar fi vorba de un mesaj intenționat negativ, el zice că Tim Cook și CFO-ul Apple au menționat de multe ori problemele economice în discurs. Mai mult, ei ar fi calculat de asemenea că fluctuația cursului valutar a afectat negativ Apple, care ar fi avut venituri cu 5 miliarde de dolari mai mari dacă ar fi fost un curs valutar stabil. Cu alte cuvinte, pregătesc investitorii și analiștii “pentru ce e mai rău”, dar că scăderea reală nu ar fi chiar atât de mare, de circa 10 procente, iar Apple va trece peste perioada de instabilitate economică mai ușor decât alte companii. Iar după lansarea iPhone 7 vânzările vor reveni pe trend pozitiv.