În cazul în care sunteți forțat de situația actuală să lucrați de acasă pentru următoarele câteva săptămâni, nu uitați sa țineți seama de câteva practici simple care vă pot proteja în fața unor incidente de securitate, scriu specialiștii Eset pe blog.

Sfaturi pentru securitate

1. Verificați setările routerului de acasă și ajustați setările implicite.
Să lucrezi de acasă presupune ca tot traficul de internet trece acum prin routerul wireless personal. Infractorii cibernetici pot încerca să vă compromită acest echipament, să vă intercepteze traficul Wi-Fi și, în final, să obțină acces la rețea. Așadar, dacă nu ați verificat încă opțiunile de configurare pentru routerul de acasă, poate că acum ar fi momentul, înainte ca dispozitivele conectate la aceasta să devină compromise.

2. Scanați rețeaua pentru dispozitive nedorite.
Puteți utiliza diferite instrumente de scanare pentru a găsi dispozitivele nedorite, conectate la rețeaua dvs. de domiciliu. Schimbați parola rețelei la nevoie și deconectați toate dispozitivele nerecunoscute care pot fi descoperite că sunt legate ilegitim.

3. Actualizați firmware-ul routerului și renunțați la versiunile de produse vechi, pentru care nu se mai oferă suport de actualizare (produse legacy). De curând, cercetătorii ESET au identificat o vulnerabilitate numită KrØØk, ce a afectat miliarde de cipuri Wi-Fi utilizate în routere, pe lângă alte dispozitive. Ca măsură de prevenție, asigurați-vă că firmware-ul routerului dvs. este actualizat la cea mai recentă versiune furnizată de producător. Ar fi ideal, de asemenea, să renunțați la router dacă folosiți un produs învechit, în cazul căruia s-a renunțat de mult la oferirea de suport.

4. Utilizați o rețea privată virtuală (VPN) pentru a cripta comunicarea.
Angajații care au nevoie de acces la intranet în timp ce lucrează de la distanță vor comunica prin rețele publice nesigure. Pentru extra protecție, puteți folosi o rețea VPN care stabilește un tunel sigur de comunicare.

5. Dacă aveți opțiunea, utilizați o metodă de autentificare cu doi factori (2FA).
Angajații care folosesc tehnologii de acces de la distanță, cum ar fi Remote Desktop Protocol (RDP), sunt destul de expuși în fața amenințărilor, fără măsurile de securitate și de atenuare a riscului adecvate.

Mai multe găsiți pe blogul Eset.