Sâmbătă și duminică am fost la Innovation Labs 2018, la partea de hackathon unde s-au înscris peste 65 de echipe și au terminat soluții concrete mai bine de 40 de echipe. Dintre acestea, 24 vor intra în programul de accelerare. Acesta are loc în următoarele 10 săptămâni, fiind organizat de către Asociația Tech Lounge.
Urmăresc acest program încă din 2014, practic a doua ediție pentru ei, am ratat-o pe prima. Anul acesta vor fi ediții similare cu cea din București și în Iași, Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara. După hackathon și selectarea echipelor cu proiecte viabile, câștigătorii petrec trei luni în stagii de dezvoltare și mentorat pentru a construi produse concrete, utilizabile, cu un model de business verificat. Apoi revin pe scenă pentru prezentarea finală în urma căreia vom afla câștigătorii care primesc finanțări de la investitori.
Innovation Labs 2018 urmăreşte șapte direcţii de dezvoltare: Agricultură, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities şi Smart Mobility. Din Innovation Labs au ieșit de-a lungul timpului numeroase proiecte viabile, companii precum Visage Cloud. Sunt și niște proiecte despre care am să vă scriu separat, pentru că le-am văzut și la Mobile World Congress. Am văzut în weekend multe idei proaspete, dar și multe idei destul de cunoscute deja.
Echipa Appsulate, susținută de Orange pe zona de CyberSecurity, ferește aplicațiile de accesul nepermis și de infectarea cu malware. Soluția lor oferă avantaje companiilor, protejează angajații și permite un mediu de lucru flexibil, dar sigur. Sunt de urmărit, cu siguranță.
Pentru zona de retail, susținută de Carrefour, echipa CrowdLens oferă posibilitatea de monitorizare a comportamentului clienților în centrele comerciale, ajutând managerii să înțeleagă și să îmbunătățească experiențele vizitatorilor. Valoarea soluției derivă din faptul că este utilizată infrastructura deja existentă pentru colectarea datelor necesare, prin analiza cărora vor fi furnizate informații esențiale privind comportamentul consumatorilor și segmentarea pieței.
Echipa CredXp, din secțiunea Fintech, susținută de BRD – Groupe Société Générale, a dezvoltat o soluție pentru estimarea timpului necesar analizei aplicațiilor de credit și stabilirea probabilității de acceptare a acestora. Produsul prioritizează clienții în funcție de această probabilitate și distribuie dosarele angajaților băncii în funcție de timpul necesar completării acestei acțiuni.
Pe zona Smart-Mobility, susținută de Continental, echipa CityFabric oferă un serviciu pentru decongestionarea traficului printr-o aplicație care controlează semafoarele în funcție de cât de intens este traficul. Aplicația va folosi datele oferite gratuit de Google sau, pe viitor, de companii interesate de produsul lor. City Fabric se adresează primăriilor, dorind să ofere soluții de fluidizare a traficului la prețuri rezonabile.
Beneficiind de susținerea OMV Petrom, echipa RapidFill este o aplicație care eficientizează sistemul de plată pentru combustibil direct la pompă. Utilizatorul salvează detaliile de plată în aplicație și operează direct plata, scanând codul QR afișat pe pompa de combustibil.
Echipa Emun din secțiunea de Health & Lifestyle oferă o platformă educațională online pentru elevii din gimnaziu și liceu, invitându-i să învețe matematica și programarea într-un stil vizual progresiv. Emun include un editor de cod ce oferă reprezentări vizuale, pe parcursul elaborării acestuia. Limbajul de programare folosit este propriu, adaptat curriculum-ului școlar de matematică. Elevii vor învăța astfel simultan și intuitiv matematica și programarea, sincronizându-se cu nevoile lor școlare.
Pe lângă ei, au mai intrat în programul de accelerare Voca, un fel de rival local pentru TrueCaller, dar care identifică apeluri fraudulente. O problemă tot mai mare pentru cei din companii, folosesc AI pentru identificare. Folosesc blacklist-uri, dar fără a stoca datele personale, respectând astfel legislația GDPR. Kluster oferă o rețea peer to peer folosind blockchain pentru dezvoltatorii de jocuri video, ca să găzduiască serverele fără să fie probleme de cheating. Wesify (wee see for you)- soluție pentru cei cu probleme de vedere. GPS personal cu aplicație și un baston special cu vibrații. Vaccin8 oferă informații doctorilor pentru urmărirea pacienților din registru și vaccinarea celor nou-născuți.
Tot din domeniul medical, EIR este o aplicație pentru ambulanțe private. Oferă localizare mai bună, video call, alarme automate, plus verificarea utilizatorilor și a ambulantelor să fie reale. Cei de la Quick Legal ay realizat un marketplace pentru servicii legale. Cu ajutorul unui AI care stabilește cazul și cine poate să ajute în domeniu. Propune un fee și poți negocia cu avocatul selectat. Tag4it va avea succes la noi în mod sigur, fac un ranking pentru relații business pentru instituții și companii de încredere. Liquidity Flow au identificat probleme cu monedele virtuale așa că au creat o monedă virtuală care poate bloca speculațiile. Folosesc AI pentru a stabiliza moneda atunci când sunt atacuri speculative. Pidrone este o dronă profesională pentru monitorizarea liniilor de înaltă tensiune, pentru a descoperi eventuale probleme. Acum costa 1.000$ pe oră pentru verificare. Drona lor ajunge lingă linii și urmărește câmpul magnetic pentru a verifica liniile automat. Poate zbura noaptea sau pe ceață.
Clever Pipe oferă un control mai bun al consumului de apă, cu senzori și aplicație specială. Similar, Hermes oferă controlul consumului de energie. Se adaptează la tipul de client. Au aplicatie care adună datele. Dexter’s Button se ocupă de soneria smart pentru ușă, control de la orice distanță, face poza și trimite pe telefon, vezi cine te sună rapid. Tummy încearcă să rezolve problema cu mâncarea care expira și este aruncată. Retailul consumă cel mai mult, dar și restaurantele. Aplicația lor adună oferte cu mâncarea pe cale să expire, o vinde la preț redus.
Soleadify are o soluție pentru agențiile digitale să găsească rapid clienți care folosesc exact soluțiile tehnice similare. Tehnic și business, oferind apoi date de contact pentru clienții cei mai buni. Ar:200 își propun să aducă Augmented Reality în utilizare industrială, pentru fabrici și uzine. Crește productivitatea angajaților cu ochelari smart. Bike Back oferă o soluție pentru securizat biciclete, sistem de localizarea cu aplicație mobilă.
Pe 21 mai, în cadrul Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie premiate și să beneficieze de sprijinul Innovation Labs și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat.
În 10-11 martie 2018 urmează alte patru hackathoane, care vor avea loc simultan în Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara. Înscrierea pentru acestea se poate face pe site până pe 8 martie.
1 comentariu