O serie de studii realizate la nivel european arată că România are servicii telecom de o calitate mai bună decât au multe țări din Europa occidentală. Cel puțin două vă prezint eu mai jos, dar mai sunt și altele. În același timp, alte studii spun că plătim cel mai puțin din Europa pentru aceste servicii. Iar mentalitea românească ne obligă să întrebăm mereu: “ăștia când mai scad prețurile?”.

Sigur, toată lumea își dorește să plătească mai puțin, să scadă factura de telefonie mobilă, să se ieftinească Internetul mobil. Și eu îmi doresc acest lucru și operatorii ar vrea – sunt convins. Dar pînă unde credeți că se va merge?

Europa - broadband mobil - studiu
Europa – broadband mobil – studiu Pando Networks

Internet mobil în Europa

Am călătorit des în Europa în ultimii 2-3 ani și pot să vă spun un lucru: calitatea rețelelor telecom – semnalul GSM și serviciul de date – sunt mult mai slabe la Barcelona, la Londra sau la Amsterdam și sunt de-a dreptul la pământ în Londra. Doar mergând de la aeroport spre oraș, cu metrou, tren sau taxi, poți vedea că sunt zone unde nu este semnal deloc. Sunt zone cu 2-3 liniuțe unde abia auzi ce vorbești. Ce să mai zic la americani, dacă intri într-un magazin – am fost la Walgreens să îmi iau adaptor de priză – pierzi semnalul de tot. Când am ieșit din Barcelona, într-un oraș mai mic, trebuia să alergăm după semnal pentru că nu mergea nimic.

Concurs! Dai subscribe și câștigi. Apasă play:

Despre Internetul mobil ce să zic, la Londra abia puteam lua mailul și încărca din loc în loc mesajele Twitter. Dar nu puteam posta pe blog și trebuia să alerg după WiFi.

Studii legate de Internetul mobil

Un studiu Pando Networks publicat în septembrie 2011 spune că România are cel mai bun internet mobil din Europa ca viteză de broadband. Media mondială este 580Kbps, iar US are în medie o lărgime de bandă de doar 616Kbps. Coreea de Sud conduce clasamentul mondial cu 2.202Kbps și apoi cine urmează, aud? România cu o medie a conexiunilor broadband mobile de 1.909 Kbps. De altfel sunt multe state din Europa de Est – unde s-au instalat din prima rețele și echipamente noi.

Cât credeți că au investit operatorii telecom în asta? Păi să tot fie 3 miliarde de euro în ultimii 10 ani.

Studiul e confirmat și de un raport Google, care ia în calcul viteza medie de încărcare a unor site-uri pe terminalele mobile – smartphone și tablete. Aici tot Coreea de sut este pe primul loc cu o medie de 4,8 secunde și ne depășesc nordicii cu scoruri 5,2 – 6 secunde. În schimb România are o medie de 7,5 secunde, devansând alte 41 de state analizate de Google.

Tarifele serviciilor mobile

În UK, un abonament de telefonie mobilă care include voce și date mobile costă 40-50 de lire sterline pe lună, în Spania abonamentul Movistar este 21 de euro pe lună cu 250 de minute valabile doar în weekend și 500 MB de date, iar în Germania dai 17,99 euro pe lună pentru 100 de minute și 40 de SMS-uri, plus 200MB trafic de date.

La noi le știți, sunt și abonamente și cartele de câțiva euro cu mii de minute, SMS-uri, date mobile și tot felul de chestii internaționale, opțiuni de roaming și așa mai departe. Ba îți mai dau și altele la pachet în funcție de rețea. Ce să mai zic de pachetul No Limit de la Cosmote, care îți permite pentru 31 de euro să vorbești cât vrei – minute naţionale şi internaţionale zona 1, minute în rețea şi Romtelecom, apeluri video, SMS şi MMS în rețea, precum şi 500 MB trafic date, în fiecare lună.

În România, operatorii de telefonie mobilă au pierdut clienți în ultimii doi ani, cu excepția Cosmote care continuă să crească. Toți jucătorii au fost obligați să taie tarifele de inter-conectare, să scadă prețurile în roaming și așa mai departe. Veniturile sunt în scădere din 2009 încoace, iar profitabilitatea s-a diminuat.

Operatorii telecom sunt corporații, care acționează după regulile economiei. Ieftinirea tarifelor și tăierile impuse de reglementare, în paralel cu reducerea consumului dată de criza economică poate genera un efect invers. Operatorii pot reduce investițiile în rețea. Pot să evite investițiile în noile tehnologii – cum s-a întâmplat deja și iată, nu mai suntem primii din Europa care să aibă 4G. Dar pot de asemenea să reducă personal, să renunțe la acoperirea în zonele unde nu sunt destui clienți. Toate astea ar fi măsuri logice, de business, fără legătură cu România.

Cu alte cuvinte părerea mea este că trebuie să apreciem ce avem: avem servicii mobile de calitate, avem internet mobil printre cele mai bune din Europa. Iar cu puțină atenție putem găsi și abonamentul perfect, care să ne acopere toate nevoile de comunicare la un preț acceptabil. Sau chiar un abonament de voce nelimitat.

Dragomir (OLD)

Contul vechi (my old account).

Am fost ziarist timp de 15 ani, ultimii zece ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt blogger profesionist, în principal pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Pot fi contactat pe email [email protected] și telefon 0769.066.003.