Pe 12 și 13 septembrie, cei de la Vodafone au oferit clienților posibilitatea de a utiliza gratuit serviciile de date mobile, gratuit și nelimitat (da, la ora publicării articolului mai sunt câteva ore de ofertă). În zilele următoare, operatorul va oferi SIM-uri gratuite de test pentru orice doritor din țară, doar în magazinele Vodafone (nu și la dealeri). SIM-ul va oferi acces la date mobile pentru 48 de ore. Am povestit duminică cu Giovanni Chiarelli, directorul tehnic Vodafone România, pe marginea inițiativei și a planurilor de viitor.

Giovanni Chiarelli Vodafone Romania
Oficialul Vodafone mi-a spus că investițiile realizate în rețea în ultimul an și dorința tot mai mare a clienților de a consuma internet mobil trebuiau fructificate printr-o astfel de campanie. Așa că, la un an de la aniversarea lansării Supernet 4G, cei de la Vodafone au decis să lanseze această ofertă. “Căutăm metode noi prin care putem schimba percepția utilizatorilor”, mi-a explicat Chiarelli.

Cei de la Vodafone au realizat campanii similare în alte țări, precum Olanda – ziua internetului gratuit a fost anul trecut înainte de Crăciun, sau în Italia – Internet gratuit de Sf. Valentin și de 8 martie. În ambele țări feed-back-ul primit de Vodaofne de la clienți a fost extrem de pozitiv. Au pregătit foarte bine aceste evenimente, rețeaua fiind pusă la punct pentru creșterea de volum de trafic și număr de utilizatori.

Vodafone România a realizat mai multe scenarii privind ce s-ar putea întâmpla în acest week-end, iar evoluția este una oarecum așteptată. Nu este scenariul cel mai extrem, dar a fost o creștere solidă de trafic, de 40-50% comparat cu week-end-ul anterior, peste tot în țară, dar cu vârfuri în București și alte orașe mari – Timișoara, Brașov. De asemenea, au fost creșteri record în județul Timiș, Prahova și Călărași, de circa 60% comparat cu week-end-ul anterior. În plus au fost creșteri semnificative în Dâmbovița sau Ialomița. În Constanța, de exemplu nu a fost o creștere mare, pentru că week-end-ul trecut era plin de turiști în vacanță, iar acum a fost vremea rea.  Cea mai mare creștere înregistrată de operator a fost în Brăila.

La începutul perioadei de gratuitate – sâmbătă dimineața – creșterea era de 10-20%, dar în cursul zilei acet nivel de creștere a urcat de la 30% spre 40-50%, cu unele spike-uri mai mari. Acest nivel  s-a menținut pe toată perioada week-end-ului. Vodafone se așteaptă ca traficul de date de un nivel așa ridicat să fie unul normal peste 6 luni, dacă nu în maxim 12 luni va fi așa. În ultimii ani volumul de date mobile consumate pe dispozitive mobile a crescut constant. În rețeaua Supernet 4G, comparat cu luna septembrie 2014, traficul de date a crescut cu 132%. În plus, traficul de date pe rețeaua 4G a crescut de 15 ori față de anul anterior. Viteza medie de download a crescut cu 110%, în timp ce viteza medie de upload a înregistrat un avans de 61%.

Pe de o parte Vodafone făcut o demonstrație a rețelei sale 4G, iar pe de altă parte a făcut și un important test la nivel național al capacității oferite de rețeaua actualizată. Iar din câte am văzut toți cei care au făcut teste în perioada asta sunt foarte mulțumiți de calitatea serviciilor. Dacă mă înșel, spune-ți-mi…

În urma discuțiilor cu Giovanni Chiarelli mai am și alte informații interesante, dar am să revin cu articole separate. De asemenea, am să actualizez acest articol cu rezultatele finale ale campaniei Vodafone.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, 10 ani doar blogger, iar ultimii 16 ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt doar pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!