Cam o dată pe an apar studii noi care spun că există o legatură între utilizarea telefonului mobil și cancer, iar tot o dată pe an apar alte cercetări care spun că nu există nicio legătură. Sigur, ne putem imagina că toată lumea procedează ca în România și se plătesc studii pentru a discredita celălalt studiu, care era real. Dar adevărul este că, la nivel global, nu se procedează așa. Și la nivel internațional greu și-ar asuma cineva să falsifice un studiu științific. Mai degrabă adevărul este undeva la mijloc.

business concept: man with World Cancer Day background on screen phone at home. All screen graphics are made up.
World Cancer Day

Credit foto: © Georgejmclittle | Dreamstime.com – World Cancer Day

Cei de la CNet au un articol foarte complet pe tema asta. Eu am să vă spun câteva idei pe care le-am remarcat de-a lungul timpului și care au fost prost înțelese sau prost preluate de massmedia.

– nu dăunează utilizarea telefonului smartphone, ci vorbitul pe termen foarte lung la telefon. Studiul recent pe șoareci este realizat cu radiațiile similare cu cele produse de telefon în timp ce vorbești folosind rețeaua mobilă, iar studiul spune că există o posibilă legătură între nivelul radiației și boală, nu o certitudine științifică. Nivelul radiației (SAR) crește doar în anumite condiții, cum ar fi zonele unde nu e acoperire și telefonul trebuie să caute semnalul. Dacă ați vorbit vreodată ore în șir, zilnic, din astfel de zone, atunci aveți un risc crescut.
– nu e clar dacă boala este produsă de radiații sau ele încurajează de fapt dezvoltarea celulelor canceroase deja existente.
– riscul de cancer nu înseamnă că faci sigur cancer. Fumatul, poluarea din aer, mâncarea de calitate slabă, băutura – toți sunt factori de risc, dar nu înseamnă că sigur produc cancer. Nu toți cei expuși la acești factori fac automat cancer.
– nu există un trend care să arată că apariția telefoanelor mobile a crescut numărul de bolnavi care dezvoltă tumori canceroase.

Cum vă feriți de riscuri

– eu rar am în listă de apeluri vreo discuție de peste 1 minut, dacă am ceva de povestit prefer să mă întâlnesc cu omul. Dacă ești la distanță, folosește căștile sau video-chat prin aplicație, ținând telefonul la distanță cât mai mare;
– radiația emisă în timpul convorbirilor este absorbită de țesuturi atunci când antena telefonului e lipită de ureche. Evitați asta cât de des este posibil, țineți telefonul pe speaker, utilizați căști Bluetooth și așa mai departe. Dar mai ales, scurtați convorbirea.
– evitați să țineți telefonul lipit de piele, în buzunar, atârnat de gât și așa mai departe. La distanță e mai bine.
– copiii sunt mai sensibili decât noi la radiațiile electromagnetice. Deși nici aici nu este demonstrată vreo legătură clară, mai bine feriți-i de convorbiri cu telefonul la ureche, de discuțiile care durează mult timp.
– nu uitați că toate dispozitivele electronice au un câmp electromagnetic. Rețeaua WiFi, cuptorul cu mirounde, televizorul și alte dispozitive comune au radiații electromagnetice similare. Poate că nu utilizarea telefonului e de vină, ci suma tuturor acestor dispozitive.