Fără îndoială că ediția 2018 a Mobile World Congress din Barcelona a fost marcată de două lucruri, tehnologia 5G care se apropie cu pași mari de lansarea comercială, precum și fenomenul Internet of Things (IoT) prezent peste tot și în care se implică toată lumea. Iar conferința anuală Deutsche Telekom nu a făcut excepție de la aceste trenduri.

Claudia Nemat, board member for Technology and Innovation, a prezentat planurile grupului , iar prioritățile companiei sunt tocmai tehnologia 5G și ecosistemul Internet of Things. Grupul Telekom va începe testele 5G de anul acesta, va începe să încorporeze echipamentele 5G în rețeaua existentă deja și speră să fie totul gata pînă în 2020. Există și riscuri, Tim Höttges, CEO al Deutsche Telekom, a avertizat că statele europene nu ar trebui să privească licitația pentru 5G ca o soluție de a câștiga noi miliarde de euro pentru a acoperi deficitele bugetare. Tehnologia 5G folosește un spectru care trebuie reglementat iar, iar acest lucru va presupune automat licitații pentru frecvențe, lupta fiind deschisă pentru toți operatorii din Europa. Probabil că operatorii vor plăti pînă la urmă prețul cerut de oficialități în ciuda acestor avertismente. Tim Höttges a spus că autoritățile ar trebui să gândească întregul proces de o asemenea manieră încât operatorii de telecom să se simtă încurajaţi să demareze acest proces.

Oficialii DT au vorbit despre soluțiile smart care trec dincolo de IoT, respectiv ceea ce denumesc ei Industry 4.0, următoarea generație a dezvoltării industriei ajutată de tehnologie. Operatorul telecom a prezentat de asemenea soluția de apel în avion dezvoltată pentru zborurile din Europa, respectiv European Aviation Network, într-un apel live cu portarul german Manuel Neuer.

Deutsche Telekom a dezvoltat rețeaua împreună cu Inmarsat și Nokia, combină comunicarea prin satelit și o rețea LTE terestră construită pentru Europa. Odată cu instalarea a aproximativ 300 de stații de bază în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum și în Elveția și Norvegia, componenta de rețea terestră a EAN a devenit prima rețea LTE integrată la nivel european. Realizarea rețelei a fost urmată de lansarea reușită de către Inmarsat a satelitului său EAN vara trecută, care a fost testat pe orbită și a devenit complet operațional din septembrie 2017 (detalii).

La standul Telekom de la Barcelona erau prezentate o mulțime de gadgeturi smart, drone, materiale „smart” și alte inovații tehnologice. Claudia Nemat a vorbit și despre ochelarii AR la care lucrează compania, vor să facă ochelari cât mai normali care să afișeze informații digitale, care să fie utili pentru doctori, pentru profesori, pentru cei din companii. Nu vor fi complicați precum ochelarii Google sau prea scumpi, ci au fost prezentați ca ochelari normali cu funcții smart. Realitatea mixtă (AR – augmented reality), permite să vezi și ceea ce este în jurul tău, dar și ceea ce este proiectat pe ecran. Astfel poți să lucrezi și să ai informațiile la îndemână fără probleme.