Huawei și Deutsche Telekom au câștigat un premiu pentru comceptul lor legat de tehnologia 5G, care urmează să devină realitate în Europa pînă 2020. Nu discut aici despre manifestul operatorilor europeni privind 5G, ci doar notez acest premiu.

Huawei-si-Deutsche-Telekom-5G-Global-Awards-compressor

Premiul le-a fost acordat celor două comanii pentru contribuția adusă industriei de comunicații prin activitatea lor continua de colaborare și inovație în tehnologia 5G.

În cadrul Mobile World Congress 2016 (MWC) din Barcelona, Deutsche Telekom și Huawei au prezentat 5G:haus – o demonstrație a primului sistem de rețea 5G “end to end” pentru transferul rapid de date. Această tehnologie are ca scop crearea eficientă a unei rețele la cerere, potrivită pentru orice tip de aplicație, compatibilă cu viitoarele aplicații 5G.

Deutsche Telekom și Huawei au prezentat și tehnologiile de transfer al datelor prin tehnologia MIMO (multiple-input și multiple-output), care au atins o rată de transmisie de 70Gbps pe un canal de 73 GHz, crescând semnificativ eficiența spectrului de date.

Prima demonstrație a tehnologiei 5G partajată “end to end” a fost creată în cadrul programului 5G:haus, cu ajutorul unei contribuții importante din partea Centrului de Inovare Huawei-Deutsche Telekom din Bonn, Germania.

Tehnologia 5G va crea noi servicii importante. Adoptarea tehnologiilor de cloud pentru echipamentele de rețea va permite operatorilor să accelereze furnizarea de noi servicii, dezvoltarea și implementarea de servicii rapide și va conduce la o colaborare deschisă și inovare continuă. Huawei a introdus tehnologia CloudRAN, tehnologie ce permite accesul în cloud a rețelelor radio, fiind o tehnologie nouă în industria wireless.