Conform unui studiu prezentat azi de ANCOM, în prima jumătate a acestui an, utilizatorii de internet fix din România au generat un trafic total (download și upload) de 2,6 milioane TB – un consum mediu lunar per utilizator de 101 GB. România are acum cea mai bună viteză maximă medie de acces la internet fix din Europa.

dreamstime_s_47725109

Credit foto: © Eevlva | Dreamstime.com – fiber optic

La 30 iunie 2016, erau active în România 4,3 milioane de conexiuni în bandă largă, 56% dintre acestea permițând viteze de peste 100Mbps.

ads

Statisticile ANCOM arată o creștere anuală de 5% a conexiunilor la internet fix în bandă largă din România, mai mult de jumătate (56%) sunt conexiuni care permit viteze best-effort de cel puțin 100Mbps, 31% sunt conexiuni care permit viteze best-effort între 10Mbps și 100Mbps și doar 13% sunt conexiuni cu viteze de 10Mbps sau mai mici.

Viteza maximă medie de acces la internet de 84,2 Mbps înregistrată de conexiunile de acces la internet, România este cea mai bine plasată țara europeană, conform raportului publicat de Akamai.

Datele prelucrate de Autoritate mai arată că infrastructura de internet fix de bandă largă, care face posibilă în România conectarea la internet la rațe mari de viteze transfer, înregistrează creșteri anuale semnificative pe segmentul conexiunilor FTTH, de aproape 70%, atingând la jumătatea acestui an nivelul de 570 mii. Astfel, pe fondul modernizării rețelelor de fibră optică și al investițiilor operatorilor în tehnologii FTTH, scad cu 6% conexiunile xDSL și cu aproape 4% cele care utilizează legături de acces la utilizatorul final prin cablu UTP/FTP, acestea din urmă având în continuare cea mai mare pondere (49%) în numărul total de conexiuni de acces la internet în bandă largă din România.