Curtea Europeană de Justiție, cea mai înaltă instanță de pe bătrânul continent, a decis că operatorii de comunicații nu pot reține datele personale ale utilizatorilor (activități online, apeluri, mesaje…), chiar dacă acest lucru ar putea ajuta lupta contra terorismului. Reținerea datelor încalcă două principii europene, dreptul la viață privată și cel privind protecția informațiilor cu caracter personal. Decizia privind reținerea datelor utilizatorilor era din 2006 și a fost luată pe fondul amenințărilor teroriste la adresa țărilor UE. 

date personale

Asta nu înseamnă că serviciile nu au acces la date, doar că nu vor mai fi stocate timp de doi ani, cum cereau reglementările anterioare.

În România legea a fost modificată de mai multe ori, cred ca ultima oară în 2012. Nu știu cât și cum se aplică din aceste prevederi și rămâne să vedem cum vor reacționa autoritățile și operatorii la decizia Curții de Justiție.

Decizia Curții de Justiție vine după plângeri formulate în Austria și Irlanda. Europenii vor folosi decizia în cadrul unei noi reglementări care să fie introdusă în toate țările membre UE.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, 10 ani doar blogger, iar ultimii 16 ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt doar pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!