Astăzi am testat rețeaua 4G Orange din București – rezultatele sunt ok – cu plusuri și minusuri. Am testat serviciul și imediat după lansare (în ianuarie 2013). Acum cei de la Orange au extins acoperirea 4G în toate zonele din București, nu mai sunt limitări. Știrea zilei ar fi însă că serviciile 4G sunt disponibile pentru utilizatorii prepaid. O premieră în România.

Orange 4G Bucuresti

Atunci mi s-a părut că rețeaua Orange funcționa foarte ok, dar trebuie spus că la acel moment nu erau alți utilizatori, iar eu nu am testat rețeaua zilnic, ci doar la momentul respectiv. Rețeaua 4G era atunci disponibilă doar în Univestitate, Romană și Băneasa.

4G în București

Orange a anunţat azi oficial extinderea acoperirii 4G şi devine primul operator care le oferă clienţilor săi internet la viteze 4G în toată capitala. De asemenea, primu care deschide serviciul 4G pentru clienții prepaid. Operatorul oferă servicii 4G și în staţiunile montane de pe Valea Prahovei (reamintesc și testul din Predeal). Teoretic, serviciile de internet ating viteze de până la 75 Mbps pentru download şi 37,5 Mbps pentru upload.

Tot azi, operatorul a anunțat prețuri speciale pentru smartphone-uri şi tablete compatibile 4G: Nokia Lumia 625 la preţul de 49 de euro şi Blackberry Q5 la 129 de euro cu Panteră 23 pe doi ani. Sau Samsung Galaxy SIII 4G la 0 euro cu Business Open 45, Samsung Galaxy S4 la 0 euro cu Business Open 65 şi tableta Samsung Galaxy Note 10.1 4G la 399 de euro cu abonamentul Colibri Explore 15. Prețurile sunt valabile și la prelungirea pe 2 ani a abonamentelor respective.

0001

La test

Am avut azi la dispoziție o mașină cu șofer, care m-a plimbat prin tot orașul. Un Mercedes Benz C Class destul de asemănător cu cel testat de mine. Doar că acum am fost pasager și am testat doar viteza de internet. Am pornit spre Militari – trecând pe la Casa Poporului, Academia Militară, AFI, Plaza România, Crângași, apoi Piața Domenii, Cașin și am ajuns în Victoriei, iar mai târziu am fost în zona de nord,  prin Aviatorilor, capătul Floresca, Pipera, am corobât spre Colentina, apoi Titan, Vitan, Sun Plaza și înapoi spre Biblioteca Națională. Am mers și pe centură și am ieșit chiar în afara zonei practic a capitalei, de curiozitate.

La încheierea traseului, am constatat doar că n-am reușit să găsim nicio zonă fără acoperire Orange, dar nici vreuna în care serviciul să fi mers la 75Mbps.

Cele mai bune rezultate au fost de 44, 73Mbps la download și 23 Mbps la upload. Merge mai bine în zona de nord a Bucureștiului și mai modest în rest. Totuși, rezultate de peste 20Mbps am obținut cam în toate zonele importante.

La ping a avut răspuns de 35-38 ms, dar de asemenea de câteva ori au fost rezultate de peste 100 ms.

În galerie veți găsi câteva teste de peste zi, aproximativ în ordinea menționată a plimbării. Am lăsat și câteva poze de pe drum. Dacă vă interesează o zonă anume a orașului, vă pot spune cu oarecare precizie cum a mers acolo.

Cel mai slab moment a fost în zona Vitan Bârzești, unde era rețea 3G+ (deci nu HSPA+) și unde download-ul era 5-6 Mbps. Upload-ul a mers bine aproape peste tot, cu valori peste 20 Mbps. Totuși în zona centrală a Bucureștiului au fost valori foarte mici la upload, între 2-3Mbps și maxim 6 Mbps. În zona Victoriei în special.

0005

În zona Domenii rețeaua a mers foarte bine și timpul de răspuns a fost mic.

0011

În Pipera a fost cea mai mare viteză la download și upload, foarte bună chiar și pe șoseaua de centură și în împrejurimi. În pădure la Ștefănești mergea încă foarte bine:
0017

Și mai pun de la final o poză din centru:
0027

Restul de imagini în galeria foto de mai jos.

Galerie foto