Nici nu este 15 iunie și au apărut primele probleme cu roaming-ul din Uniunea Europeană, deși ar trebui să fie gratuit conform deciziei Comisiei Europene. Aștept răspunsuri de la operatorii telecom și de la autoritatea competentă pe tema asta și am să actualizez articolul cât pot de repede. Să le luăm pe rând.

Credit foto: © Ariwasabi | Dreamstime.com – Paris phone

1) Suprataxa RCS-RDS Digi Mobil. Conform Hotnews, cei de la RCS au solicitat autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) autorizarea aplicării unei suprataxe pe o perioadă de 12 luni pentru serviciile de comunicații utilizate de clienții proprii în roaming în UE/SEE. Se pare că există această portiță în regulamentul european, se consideră că dacă unii operatori au tarife prea mici, care nu se pot susține, pot cere această suprataxare. Pe mine mă distrează povestea, roaming-ul ieftin este aceelași cal troian al RCS bun pentru păcălit cei care nu folosesc telefonul prea des.
Revin cu detalii cum am informații suplimentare.

2) Abonament fără roaming sau incompatibil. Deși decizia Comisiei Europene spune că cetățenii europeni pot folosi roamingul gratuit în limita resurselor pe care le au acasă, operatorii au descoperit o altă metodă de a bloca accesul. Se spune că acel abonament nu are roaming și că serviciul de roaming nu poate fi activat pe el. Soluția? Să treacă clientul la un abonament mai scump. Din câte știu, fără să fi studiat în foarte mare detaliu, acest comportament este abuziv.

Pentru a beneficia de „Roam like at home” clienții existenți nu trebuie să-și achiziționeze un nou plan tarifar sau să își reînnoiască abonamentul în vigoare. De „Roam like at home” nu vor beneficia clienții care aleg în mod expres un plan tarifar alternativ pentru serviciul de roaming în UE/SEE. Totuși, clienții care au făcut o astfel de alegere au dreptul să revină la „Roam like at home” fără niciun cost suplimentar.

Aștept părerile competente ale celor din domeniu, revin cu detalii asap.

3) Depășirea unor praguri de date / minute. Începând cu data de 15 iunie 2017, apelurile efectuate și SMS-urile trimise în roaming, către orice destinație din UE/SEE (inclusiv către orice număr de telefon din România) se scad, până la epuizarea lor, din minutele și SMS-urile naționale incluse, după care se aplică tarifele din România, pentru traficul în afara propriei rețele. Apelurile și SMS-urile primite în roaming în UE/SEE sunt gratuite.

Pe partea de date mobile, ca regulă generală, datele (MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se scad, până la epuizarea lor, din datele naționale incluse, după care se aplică tarifele din România. Totuși, în cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limită de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri, urmând să aplice după epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 euro/GB (0,0077 Euro/MB), fără TVA.

La toate astea se adaugă o prevedere destul de interpretabilă din legislația europeană. Citez:

Pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a roaming-ului în UE/SEE, adică folosirea în alte scopuri decât pentru călătorii ocazionale în afară României, de exemplu utilizarea permanență în UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politică de utilizare rezonabilă a acestui serviciu. Clienților care depășesc utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE li se pot aplică anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depăși un anumit plafon.

Acuma, teoretic vorbind, operatorul poate stabili că un consum normal este 1MB pe zi, iar cine depășește va fi suprataxat. Sincer, noi nu putem face altceva decât să contestăm decizia și să ne certăm pe Facebook. Europenii nu au creat un cadru clar de definire a ce înseamnă uz normal și uz abuziv. Ceea ce era foarte simplu de făcut.

Ce spune Vodafone

Vodafone România are în ofertă mai multe tipuri de abonamente concepute în funcție de nevoile de consum ale utilizatorilor. Astfel, conform Regulamentului de Roaming Internațional emis de Consiliul European, fiecare operator de telefonie mobilă are obligația de a permite utilizatorilor să utilizeze beneficiile naționale în Spațiul Economic European (alcătuit din toate tările din Uniunea Europeană plus Islanda, Lichtenstein și Norvegia). Totodată, operatorii au dreptul de a oferi abonamente naționale, fără acces la roaming, având libertatea de a stabili tarifele conform politicii comerciale proprii. Astfel, pentru utilizatorii care nu călătoresc în afară țării, abonamentele fără acces la roaming oferă beneficii naționale avantajoase.

Spre exemplu, avem în portofoliul curent abonamentul RED Național, precum și abonamente RED cu acces la roaming:
1. RED 13 național (13 euro/lună) – oferă următoarele beneficii: nelimitat minute și SMS-uri în orice rețea națională, 150 minute internațional pe mobil, 1 GB internet pe mobil;
2. RED 10 cu acces la roaming (10 euro/lună): nelimitat minute și SMS-uri în orice rețea națională și în roaming SEE, 3 GB internet pe mobil național și în roaming SEE, 100 minute internațional pe mobil.

După cum se observă din descrierile de mai sus, trecerea către un abonament cu acces la roaming de la un abonament de tip național nu presupune în mod obligatoriu trecerea către un abonament mai scump.

Beneficiile naționale sunt eligibile pentru consumul în roaming în SEE în limită Politicii de Utilizare Rezonabilă stabilite prin Regulamentul de Roaming Internațional emis de Consiliul European. Politică vizează:
1. Prevenirea comportamentului de roaming permanent (voce/SMS/date): utilizarea preponderent în roaming comparativ cu utilizarea în țara de origine;
2. Limitarea consumului de date în roaming conform unei formule stabilite prin Regulamentul de Roaming Internațional.

La atingerea oricăreia dintre limitele de mai sus, se aplică tarifele de roaming stabilite prin regulament (euro cu TVA): 0,038€ /minut apel efectuat către statele din SEE, 0,0129€ /minut apel primit, 0,0119€ /SMS, 0,00895€ /MB. Detalii

Răspuns oficial ANCOM

Furnizorii de servicii mobile au posibilitatea să ofere planuri tarifare (abonamente ori cartele preplătite) cu sau fără acces la servicii de roaming. Începând cu data de 15 iunie 2017, furnizorii au obligația să aplice în mod automat sistemul „Roam like at home” tuturor planurilor tarifare, indiferent de momentul achiziționării, dar numai în măsura în care acestea au acces la roaming în Spațiul Economic European (SEE).

Utilizatorii care au achiziționat un plan tarifar cu acces la servicii numai la nivel naţional (în România) au posibilitatea să opteze pentru un alt plan tarifar din oferta furnizorului lor, care include și serviciul de roaming. Schimbarea planului tarifar sau a altor clauze se poate efectua conform prevederilor exprese din contract sau pe baza negocierii directe cu furnizorul.

Datele mobile (MB/GB) consumate în roaming în statele membre UE, dar și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein (SEE) se scad din resursele naționale incluse în abonamente sau extraopțiuni, potrivit mecanismului „Roam like at home”, iar după epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel ca în România. Totuşi, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizări rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decât traficul naţional inclus în abonament/(extra)opţiune, depinzând de preţul acestuia. Limita rămâne neschimbată indiferent de consumul de date realizat la nivel naţional înainte de intrarea în roaming.

Pentru a-i sprijini pe cei care doresc să se informeze înainte de a pleca într-o călătorie într-o țară din Uniunea Europeană cu privire la câți MB sau GB pot consuma în roaming fără taxe suplimentare, în limita unei utilizări rezonabile, ANCOM a dezvoltat o aplicație care poate fi accesată aici. ANCOM a detaliat modalitatea de calcul a limitei minime de utilizare rezonabilă a datelor mobile în roaming (UE/SEE).