Ericsson va moderniza rețeaua RCS & RDS (Digi) pentru a o pregăti pentru 5G și servicii IoT. Contractul multianual marchează prima colaborare dintre cele două companii la nivel local și va ajuta Digi Mobil să se pregătească pentru introducerea serviciilor comerciale de 5G și IoT în România.
Digi Mobil 5G
Ericsson a fost ales de către RCS & RDS pentru modernizarea rețelei sale mobile din România, oferindu-le, astfel, abonaților din țară posibilitatea de a beneficia de servicii îmbunătățite de broadband mobil. Ericsson va înlocui echipamentele deja existente în rețeaua Digi ale altor vendori, cu cele mai noi echipamente radio din portofoliul său, echipamente care pot susține tehnologiile NarrowBand-IoT (NB-IoT) și 5G. Proiectul se axează cu precădere pe modernizarea rețelei din București și alte orașe mari, marcând prima colaborare din România a celor două companii.
Contractul prevede și implementarea de puncte de acces bazate pe Sistemul Radio Ericsson (ERS), ce pot susține servicii 3G și 4G, pregătind, în același timp, rețeaua pentru 5G. Noua soluție va susține servicii de tip Internetul Tuturor Lucrurilor (IoT), dându-i RCS & RDS posibilitatea să lanseze rapid soluții B2B inovatoare și să identifice și valorifice noi surse de venit.
Colaborarea cu Ericsson va aduce pentru RCS RDS experiența globală a companiei suedeze, care a fost implicată în numeroase proiecte de modernizare a infrastructurilor telecom. Acest proces va permite creșterea acoperirii și creșterea constantă a consumului de date mobile, au explicat oficialii Digi Mobil. Soluțiile tehnologice alese vor permite o creștere a capacității și o acoperire mai bună în București, posibilitaetea pentru Digi Mobil să ofere servicii de o calitate mai bună și mai sigure, spune Valentin Popoviciu, vicepreședinte executiv RCS & RDS.
Compania Ericsson spune că are exact soluțiile de care au nevoie pentru crește capacitatea rețelelor telecom, dar și pentru a pregăti rețeaua Digi Mobil 5G. România este astfel între primele țări implicate în fenomenul 5G și RCS RDS va putea fi printre primii operatori care lansează aceste servicii, prevăzute să fie gata prin 2020.
Comunicatul de presă oficial nu explică concret ce echipamente vor folosi, când încep înstalările și unde, care este prețul acestui contract și în cât timp toate aceste lucruri vor deveni realitate. Din cauza asta am trimis întrebări celor două companii și revin aici imediat ce am răspunsuri la toate întrebările.
Ideea în sine este foarte bună, iar Digi Mobil câștigă o bilă albă pentru că au ales Ericsson, după ce ani de zile au lucrat cu cele mai ieftine soluții de pe piață, cu problemele de rigoare.
Cel putin la noi in zona RCS&RDS lucreaza cu echipamente de la Huawei si NU sunt probleme !
 
Păi cred că Huawei și ZTE au, nu știu mai departe. Pe de altă parte, de-asta au viteze slabe la net, acoperire mai redusă și tot ce se plâng oamenii. E bine că se lucrează și o să fie și mai bine pe viitor.
 
Nu din cauza echipamentelor Huawei si ZTE au viteze slabe sau semnal prost, si iti confirm doi factori principali:
1. Folosirea amperajului mai mic la echipamente rezultand: semnal slab.
2. Caz concret: cand faceai selectie retea automata pe Digi- semnal slab iar cand se comuta manual pe vodafone&digi aveai semnal foarte bun… deci… si totusi foloseau aceiasi infrastructura.