România este pe locul trei în lume într-un studiu OpenSignal care ia în calcul doar utilizatorii care au folosit aplicația lor de Android să efectueze teste de rețea. Cu alte cuvinte nu au măsurat ei cumva rețelele 4G/LTE, doar s-au bazat pe niște teste realizate de utilizatori, la fel ca și SpeedTest/Ookla. Sunt curios cine din România știa de OpenSignal.

clasament romania in lume 4G LTE
Am citit despre acest studiu în Gândul. Apoi am intrat pe site-ul lor pentru a vedea datele oficiale.

România a fost de-a lungul timpul și în topul global de servicii fixe broadband, deși în ultimul timp n-au mai crescut vitezele pe fibră atât de mult (da, în US se vând deja servicii 2Gbps).

Pe zona de 4G/LTE rezultatele sunt sub testele realizate de mine, eu am obținut medii de download mai mari în toate rețelele 4G. OpenSignal arată că Vodafone ar avea o medie de 36Mbps (care mie mi se pare o medie între 4G și 3G), iar Orange ar avea o medie de 24Mbps. Nu știm nici măcar în ce zone au realizat testele utilizatorii. În testele realizate de mine ambele rețele 4G au avut medii de 60-80Mbps și vârfuri de download mult mai mari. Să nu uităm că avem deja 4G+ cu viteze de pînă la 150Mbps, funcțional.

Conform OpenSignal am avea o medie de 29Mbps și stăm destul de bine față de ceilalți europeni. Concurăm iar cu Coreea de Sud, Singapore, iar surpriza este Noua Zeelandă în vârful clasamentului. Poate că abia au instalat rețeaua și au ales o versiune mai avansată a tehnologiei din start.

Iarăși supriză, în top se află Ungaria sau chiar Grecia. Nu comentez.

La fel mi se pare un pic dubios tabelul lor cu vitezele de download.

download speed

Cu alte cuvinte viteza medie a conexiunilor WiFi ar fi 5Mbps? Unde asta? Media 3G să fie 3.2 Mbps? Poate dacă ești client RDS RDS 🙂

Mă rog, presupunând că au utilizat aplicația pentru a extrage niște date, mai mult ca sigur că au mai confundat metoda de conectare, astfel că mediile sunt duse mult în jos …

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, 10 ani doar blogger, iar ultimii 16 ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt doar pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!