Cât credeți că reprezintă veniturile operatorilor telecom din facturile supra-încărcate de roaming (așa, la nivel mondial)? Un mizilic, 36 miliarde de dolari anul trecut. Iar până în 2015 aceste venituri vor crește cu 86% pentru a atinge 67 de miliarde de dolari, estimează Informa Telecoms & Media, care a luat în calcul și criza economică și reducerile de tarife impuse de Uniunea Europeană.
Suma reprezintă doar 6,3% din veniturile totale ale operatorilor telecom la nivel mondial.

Cifra va stagna relativ sau va înregistra creșteri modeste în perioada 2010-2012, iar apoi va crește din ce în ce mai accelerat. Atât tarifele atractive de roaming, dar și noile platforme smartphone și obiceiurile de a accesa conținut digital pe telefonul mobil va duce la această creștere susținută pentru serviciile de roaming.

Teama de o factură “prea mare” rămâne unul din factorii care limitează folosirea serviciilor de date în roaming.

Cel mai mult vor crește, evident, serviciile de date mobile în roaming – o creștere totală a veniturilor de 246% pe următorii cinci ani sau 28% CAGR.

Companiile generează circa 65% din aceste venituri, iar clienții business au continuat să utilizeze serviciile de roaming în ciuda perioadei de criză economică.

Europa rămâne zona economică unde serviciile de roaming generază cele mai mari venituri pentru operatori la nivel mondial, cam 41% din suma totală, urmată de Asia/Pacific cu 18% din încasările operatorilor.

Via telecoms.com