Waze testează acum în San Francisco o soluție reală e ride-sharing, care să conecteze șoferii care merg prin oraș cu pasagerii care teoretic ar avea același parcurs. Acesta este modelul real de ride-sharing, care ar fi diferit de taxi.
dreamstime_s_67689118
Credit foto: © Dennizn | Dreamstime.com – Waze

Așa spune și Uber că lucrează, în regim ride-sharing, deși practic nu este adevărat, fiind mai degrabă similar cu taxi, mașinile fiind pregătite pentru drum și gata să ducă clientul unde vrea el. Evident, nici testul Waze nu este așa, cu oricine. Vor selecta înainte mașinile și șoferii. Pentru test vor folosi bază de 25.000 de oameni care sunt angajați în companii și fac anumite trasee aproape zilnic. Oamenii vor putea încerca să cheme o mașină Waze și să parcurgă cu ea drumul spre birou.

Cei de la Waze spun că în zona San Francisco au peste 700.000 de utilizatori activi în total. Pentru a chema o cursă este nevoie de o nouă aplicație-client, Waze Rider, din care se cheamă mașinile.

Waze a mai făcut un test similar în Israel, în încercarea de  a monetiza cumva aplicația atât de populară și folosită peste tot în lume. Au testat cu un comision de 15% din cursă, la prețul standard de taxi. În State prețul va fi de 54 de cenți pe milă, dar în perioada de test nu vor percepe comisioane.

Deocamdată Uber și Lyft sunt cele mai mari companii din domeniul ride-sharing. Există în continuare discuția privind siguranța transportului și legalitatea modelului de business. Practic ei fac transport de persoane și ar trebui să respecte reglementările în vigoare, dar ei spun că nu fac transport, ci doar conectează șoferi cu pasageri. Încă nu există o soluție în România. Chiar sunt curios de ce nu s-a lansat încă Lyft la noi, bănuiesc că au alte țări în vizor deocamdată.

Pe de altă parte, există multe alte servicii mai mici, inclusiv în România. E clar că direcția asta va continua să se dezvolte, bănuiesc că la un moment dat vor decide și autoritățile să discute problema.