„În primul rând starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret. Și în acest fel data de 14 mai este ultima zi de stare de urgență. Începând din 15 mai pentru a ține epidemia sub control vom intra într-o stare de alertă”, a spus Klaus Iohannis.

ce inseamna starea de alerta

Ce înseamnă starea de alertă

  • circulația va fi permisă în oraș fără declarație pe proprie răspundere;
  • grupurile mai mari de trei persoane rămân interzise;
  • deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Sunt câteva excepții: este voie să se plece pentru probleme medicale, în interes de serviciu, pentru sport individual (mers cu bicicleta);
  • se redeschid saloanele de înfrumusețare, cabinetele dentare și muzeele;
  • măsurile de relaxare nu se aplică în localitățile care sunt în carantină;
  • relaxarea se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de regulă cam de două săptămâni;
  • următoarele măsuri de relaxare vor fi la finalul lunii mai / început de iunie;
  • indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni până când durează epidemia;

„Situația nu s-a îmbunătățit încă. Nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut. Nu a trecut, din păcate. Am avut și astăzi peste 300 de persoane testate pozitiv”, a mai spus președintele.

Starea de alertă este o măsură de prevenție instituită la nivel local sau național care se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență, conform Profit.ro. Situația de urgență este acel eveniment excepțional, cu caracter non-militar, care prin amploare și intensitate amenință viața și sănătatea populației, mediul înconjurător, valorile materiale și culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri și acțiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare și managementul unitar al forțelor și mijloacelor implicate (art. 2 din Ordonanța de Urgență nr. 21/2004). Starea de alertă este reglementată prin OUG nr. 21 din 15 aprilie 2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență și se poate institui atât la nivel local și județean cât și la nivel național.