Furnizorul de soluții și servicii IT StarTech Team a anunțat azi deschiderea unui centru de asistenţă pentru combaterea atacurilor de tip ransomware dedicat companiilor româneşti. Aveți la dispoziție şi o linie telefonică dedicată în acest sens. Măsura are loc în contextul înmulţirii infracţunilor cibernetice şi ca urmare a atacului de tip ransomware WannaCry, cel mai devastator atac cibernetic de acest fel lansat vreodată.

Credit foto: © Dwnld777 | Dreamstime.com – virus

Astfel, managerii companiilor au la dispoziţie o linie telefonică dedicată, disponibilă 24/7, putând apela numărul 0372 400 618 (apel cu tarif normal), şi adresa de email sos@startechteam.ro unde pot solicita informaţii despre cum se pot proteja împotriva atacurilor cibernetice.

De asemenea, pentru a limita șansele de infectare cu virusul WannaCry și cu noul virus Uiwex, StarTech Team recomandă ca utilizatorii să urmeze cinci paşi pentru a fi protejaţi:

1) StarTech Team recomandă instalarea fix-ului Microsoft – MS17-010 cât mai repede. După instalare, este necesară restartarea calculatorului. În mod normal, aplicarea update-ului și activarea firewall-ului din Windows va proteja un utilizator simplu de vulnerabilități.

2) Deşi WannaCry poate infecta calculatoarele fără a fi nevoie de o accesare a utilizatorilor, cele mai multe atacuri păcălesc angajaţii prin metoda de atac phishing „spray-‘n’-pray” ceea implică infectarea utilizatorilor prin atașamentele virusate ale e-mail-urilor sau prin accesarea diverselor link-uri. Hackerii pot ademeni viitoarele victime să dea click pe un URL, ca mai apoi virusul să intre în calculator.

3) Este recomandată efectuarea unui backup pentru ca utilizatorii să fie protejaţi împotriva criptării datelor. Un simplu back-up în computer nu este însă suficient. Conectarea fizică a device-ului pe care se va face back-up-ul, va permite ransomware-ului să cripteze arhiva. Astfel, stocarea back-up-urilor într-un cloud securizat reprezintă o soluție viabilă în combaterea ransomware-ului.

4) Nu plătiți piraților sumele cerute. Această regulă este destul de simplă – nu există garanția că hackerii vă vor permite accesul la datele criptate, chiar dacă au primit banii. În plus, utilizatorii vor intra în categoria de buni-platnici și pot deveni ținta mai multor atacuri cibernetice.

5) Folosiți antivirus și soluții de securitate IT. Este recomandată folosirea unei aplicații antivirus, și scanarea computer-ului, chiar dacă este doar pentru o perioadă de probă. Chiar dacă virusul va trece de antivirus în primă instanţă, șansele sunt destul de mari ca antivirusul să se actualizeze automat și să deviruseze sistemul.