Asus a prezentat la CES 2023 noul portofoliu de produse sub brandurile Zenbook, Vivobook și Studiobook. Pentru prima dată, compania a prezentat ecrane 3D fără ochelari, schimbând regulile jocului, și adaugă durabilitate premium odată cu noile soluții sustenabile.

Asus a dezvăluit numeroase inovații, produse în premieră și soluții sustenabile cu prilejul evenimentului online de lansare Seeing An Incredibile Future din cadrul CES 2023. Asta pe lângpă abia lansatele produse din seria ROG. Printre cele mai importante inovații se numără Asus Spatial Vision, prima tehnologie de ecrane OLED 3D fără ochelari din lume. Le oferă creatorilor o experiență vizuală și de lucru unică. Asus a anunțat, de asemenea, soluțiile pentru creatori, inclusiv laptopuri pregătite pentru Windows 11 cu cele mai noi procesoare Intel Core i9 HX din generația a 13-a și plăci grafice din seria NVIDIA GeForce RTX 40 pentru laptop. Lista noutăților cuprinde ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604), Zenbook Pro 16X OLED (UX7602BZ), Zenbook Pro 14 OLED (UX6404), Zenbook 14X OLED (UX3404), Vivobook Pro 16X 3D OLED (K6604), ProArt Display OLED PA32DCM și ProArt Display PA279CRV.

Asus a anunțat și noi produse destinate segmentului comercial. Printre cele mai importante produse se numără noul ExpertBook B9 OLED (B9403CVA), un laptop incredibil de ușor și de puternic, creat pentru oamenii de afaceri, laptopul Asus Chromebook Vibe CX34 Flip (CX3401FBA) pentru jocuri captivante și utilizări flexibile, precum și routerul Asus ExpertWiFi EBM68 pentru viteze mari de transfer de date și securitate ridicată. Noua gamă de soluții business reunește niște companioni perfecți pentru productivitate non-stop, durabilitate și securitate.

De asemenea, publicul a asistat la prezentarea noilor modele Asus ExpertCenter PN64-E1 și PN42, precum și a mini PC-ului Asus Chromebox 5 (CN67) – care oferă performanțe, conectivitate, stocare și facilități la potențial maxim.

Jucătorii au avut ocazia să vadă noile notebook-uri TUF Gaming A15/17 (FA507/707) și F15/17 (FX507/707) dotate cu procesoare Intel Core i9-13900H sau AMD Ryzen 9 Zen 4 și cu cele mai recente plăci grafice din seria GeForce RTX 40 pentru laptop. Acestea oferă viteză, fiabilitate și performanță de ultimă generație pentru experiențe de joc cât mai plăcute. Toate modelele includ trei luni de Xbox Game Pass Ultimate2, care oferă acces la sute de jocuri pentru PC.

În timpul evenimentului, Asus a subliniat rolul său de pionierat în inovarea pentru un viitor sustenabil.

Ecrane 3D fără ochelari speciali

Compania taiwaneză a prezentat în premieră la CES 2023 și Asus Spatial Vision, prima tehnologie OLED 3D fără ochelari (autostereoscopică) din lume. Ea permite experiențe 3D captivante pe un laptop – fără a fi nevoie de purtarea unor dispozitive. Acest lucru este posibil cu ajutorul unei lentile speciale și a unei tehnologii avansate de urmărire a ochilor prin intermediul unei camere de luat vederi, permițând afișajului să creeze imagini distincte pentru fiecare ochi, rezultând o imagine 3D autostereoscopică. De asemenea, utilizatorii pot comuta fără efort între 2D și 3D. Această nouă tehnologie poate schimba total fluxurile de lucru ale creatorilor, aceștia vor putea vedea detaliile obiectelor și ale efectelor 3D direct pe ecran, fără a mai fi nevoie să revadă prototipurile fizice, economisind timp și bani și eficientizând în același timp fluxul de lucru.

Aceste ecrane OLED incredibile oferă un raport de contrast de 1.000.000:1, un timp de răspuns de 0,2 ms și o rată de reîmprospătare de 120 Hz. Noile panouri oferă un mare potențial pentru aplicațiile metaverse. Tehnologia OLED 3D fără ochelari poate fi integrată în aplicațiile exclusive din Asus Spatial Vision Hub, care le permite utilizatorilor să vizioneze videoclipuri și filme 3D, să joace titluri 3D și să se bucure de vizualizarea modelelor 3D sau a conținutului creat. Asus Spatial Vision oferă și instrumente de dezvoltare construite pe baza SR (Simulated Reality) de la partenerul Asus, Dimenco, cu materiale de suport și ghiduri pentru a le conferi dezvoltatorilor un potențial nelimitat, de la controlul prin gesturi la învățarea interactivă și multe altele, pentru a construi un ecosistem vizionar în jurul tehnologiilor 3D.

Asus ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604): stație de lucru mobilă cu ecran 3D

Asus ProArt Studiobook 16 3D OLED (H7604) este prima stație de lucru mobilă cu ecran 3D OLED pentru creatori, care transcede obișnuitul mergând dincolo de lucrurile cotidiene. Are un aspect Mineral Black, iar designul în trepte a permis montarea unor rame mai subțiri în jurul ecranului, făcând loc pentru orificiile de ventilație din spate. Acesta permite, de asemenea, ecranului laptopului să stea plat, fiind posibilă înclinarea la orice unghi de vizualizare de până la 180°.

Cu noul afișaj 3D OLED 3.2K 120 Hz creatorii de conținut și jucătorii pot vizualiza fotografii 3D, videoclipuri sau chiar jocuri – fără ochelari sau căști. Procesul de creare de conținut vizual 3D devine mai rapid și mai intuitiv, iar tehnologia Asus Spatial Vision permite ca materialul vizual 2D să fie convertit în timp real și fluid într-unul 3D captivant, prin apăsarea unui comutator. Panoul OLED super-luminos redă detalii uimitoare și culori vii, având o tehnologie de reglare adaptivă a luminozității pentru a-i maximiza durata de viață.

Procesorul Intel Core i9-13980HX de generația a 13-a e susținut de placa grafică din seria NVIDIA GeForce RTX 40 pentru laptop și memorie până la 64 GB, plus stocarea ultra-rapidă. Un touchpad haptic mare, compatibil cu stiloul digital, și controlerul rotativ intuitiv Asus Dial oferă precizie și controlul suprem în aplicații. De asemenea, laptopul integrează conectivitatea perfectă cu toate perifericele recente prin porturi duale Thunderbolt 4, cu viteze de transfer de până la 40 Gbps.

Printre facilitățile suplimentare ale lui ProArt Studiobook 16 3D OLED se regăsește tehnologia termică avansată Asus IceCool Pro, care îi oferă un avantaj atunci când vine vorba de performanță și silențiozitate. Laptopul integrează, de asemenea, Asus Dial pentru un control creativ precis și intuitiv.

Utilizatorii care preferă un afișaj mai convențional, pot opta pentru un ecran tactil tradițional OLED 2D. Ulterior, în cel de-al doilea trimestru din 2023, familia ProArt Studiobook 16 OLED va fi actualizată cu un model care include un GPU pentru laptop NVIDIA RTX certificat pro.

Asus Vivobook Pro 16X 3D OLED (K6604)

Asus Vivobook Pro 16X 3D OLED (K6604) este un laptop cu ecran de 16 inch destinat creatorilor de conținut. Aduce și el tehnologia Asus Spatial Vision cu primul afișaj autostereoscopic 3D OLED 3.2K 120 Hz din lume fără ochelari. Este configurabil cu până la 64 GB RAM DDR5 4800 MHz cu două module SO-DIMM și un SSD PCIe 4.0 x4 de până la 2 TB. Se bazează pe un procesor Intel Core i9-13980HX din generația a 13-a și o placă grafică din seria NVIDIA GeForce RTX 40 pentru laptop cu un comutator MUX și suportul driverelor NVIDIA Studio pentru o creștere a performanței atunci când e nevoie. Sistemul de răcire îmbunătățit permite atingerea în siguranță a TDP-ului de 150 W.

Vivobook Pro 16X 3D OLED include tehnologia termică avansată Asus IceCool Pro și Asus DialPad pentru un control creativ precis și intuitiv. De asemenea, beneficiază de două porturi Thunderbolt 4 pentru viteze de transfer ultra-rapide de până la 40 Gbps și de un cititor de carduri SD.

În parteneriat cu Intel, Asus a reproiectat impresionantul Zenbook Pro 16X OLED (UX7602BZ) pentru 2023 obținând cea mai puternică versiune de până acum. Noul laptop dispune de un procesor Intel unic cu cel mai recent design Asus Supernova System-on-Module (SoM). Laptopul are un ecran de top OLED HDR NanoEdge 16:10 3.2K 120Hz cu interfață tactilă. Mecanismul Active Aerodynamic System Ultra (AAS Ultra) înclină automat tastatura la un unghi confortabil de tastare și, de asemenea, îmbunătățește răcirea sistemului pentru performanță maximă.

Asus Zenbook Pro 14 OLED (UX6404) și Zenbook 14X OLED (UX3404)

Cântărind doar 1,65 kg și măsurând mai puțin de 1,8 cm în grosime, Zenbook Pro 14 OLED (UX6404) are performanțe de top, imagini de cea mai bună calitate, inovații surprinzătoare și un șasiu compact, extinzând posibilitățile creatorilor aflați în mișcare. Are ecran OLED NanoEdge Dolby Vision de 2,8K la 120 Hz, validat Pantone pentru acuratețea culorilor și acoperă 100% gamutul DCI-P3.

Pentru performanțe remarcabile în timpul oricărei munci de creație, Zenbook Pro 14 OLED se bazează pe cel mai recent procesor Intel Core i9-13900H din generația a 13-a, alături de un GPU de nivel studio din seria NVIDIA GeForce RTX 40 pentru laptop, 16 GB de memorie RAM rapidă DDR5 (expandabilă pe un slot SO-DIMM până la 32 GB) și un SSD de 2 TB. De asemenea, laptopul include cea mai recentă tehnologie WiFi 6E, care este îmbunătățită cu Asus WiFi Master Premium.

Asus ProArt Station PD5 (PD500TE)

Sistemul Asus ProArt Station PD500TE este proiectat pentru fluxuri profesionale în crearea de conținut fără întreruperi. Dispune de un design termic complet nou pentru a-i permite să ruleze mai rapid și mai rece pentru experiențe creative îmbunătățite. Susținut de un procesor Intel Core i9 din generația a 13-a, de un GPU NVIDIA RTX A4000 cu 16 GB de VRAM și de până la 128 GB de RAM DDR4 la 3200 MHz, PD500TE oferă performanțe robuste și stabile pentru sarcini care necesită multă putere de procesare, cum ar fi editarea video și modelarea 3D. Un model cu un GPU pentru laptop NVIDIA GeForce RTX 40 este, de asemenea, în lucru.

Printre elementele suplimentare de design se evidențiatză indicatoarele LED personalizabile Asus Lumiwiz, un scut pentru butonul de pornire pentru a preveni opririle accidentale și notificări prin e-mail privind progresul randării.

Cu un design termic nou, asociat cu un ventilator de procesor de înaltă performanță, ProArt Station PD500TE dezlănțuie performanțe puternice. Zgomotul de funcționare este menținut la sub 40 dB, în timp ce răcirea îmbunătățită asigură stabilitatea sistemului pentru a elimina încetinirile, blocările aplicațiilor și opririle neașteptate – scăzând temperaturile CPU și GPU cu până la 5° C și, respectiv, 4° C.

ProArt Station PD500TE vine cu ProArt Creator Hub 2.0, un portal unic care le permite utilizatorilor să monitorizeze starea sistemului, să ajusteze setările personale și să optimizeze fluxul de lucru. Panoul intuitiv facilitează schimbarea modurilor de performanță, calibrarea culorilor și personalizarea indicatoarelor LED Asus Lumiwiz cu culori și efecte de lumină.

Asus ExpertBook B9 OLED (B9403CVA)

Asus ExpertBook B9 OLED (B9403CVA) este primul laptop Asus metalic care folosește o tehnologie de producție ecologică. Acest proces de fabricație prietenos cu mediu înconjurător ajută la reducerea materialelor de producție cu până la 29% și scurtează timpul de fabricație cu până la 75% pentru a maximiza eficiența energetică11. Rezultatul este un produs finit mai puternic, creat folosind mai puține resurse, minimizând emisiile de carbon.

Acest laptop folosește un procesor Intel din a 13-a generație care acceptă platforma Intel vPro, are un afișaj îmbunătățit cu rezoluție 2,8K și un raport ecran-corp de 90%, un sistem de răcire inteligent format din două ventilatoare cu îndepărtarea inteligentă a prafului pentru a reduce zgomotul ventilatorului, o cameră web FHD IR și un touchpad mai mare cu 26,8% decât generația anterioară. Deși a primit mai multe îmbunătățiri, modelul rămâne unul dintre cele mai ușoare laptopuri de afaceri de 14 inchi din lume, fiind mai ușor decât majoritatea celorlalte laptopuri de 13 inchi. Ecranul OLED 16:10 redă culori vii și precise, afișând un spațiu de lucru mai mare, perfect pentru analizele de date și urmărirea informațiilor de afaceri. Fabricat dintr-un aliaj ultra-ușor de magneziu-litiu, laptopul are o durabilitate la nivelul standardelor militare americane. Este mai ușor, mai puternic și mai portabil.

ExpertBook B9 OLED oferă, de asemenea, facilități de securitate și confidențialitate superioare, inclusiv autentificare NFC, un slot de blocare Kensington, un paravan fizic pentru camera web, autentificarea în Windows Hello cu camera sau amprenta. Capacul laptopului are un LED de stare care se aprinde automat atunci când utilizatorul este ocupat. Asus ExpertWidget personalizează tastele rapide pentru a îmbunătăți productivitatea, iar Asus NumberPad facilitează introducerea rapidă a datelor. Gama completă de porturi I/O include Thunderbolt 4 USB-C, USB 3.2 Gen 2, HDMI, jack audio combo și LAN. Fiind extrem de portabil, puternic și rezistent, ExpertBook B9403 este dispozitivul perfect pentru munca de zi cu zi și în călătoriile frecvente de afaceri.

În 2023, toate produsele din seria ExpertBook vor fi verificate EPEAT Gold și vor depăși standardele ENERGY STAR, în conformitate cu angajamentul Asus privind economia circulară. Acest lucru este posibil prin utilizarea materialelor ecologice și prin asigurarea eficienței energetice a întregii game de produse.

Asus Chromebook Vibe CX34 Flip (CX3401FBA)

Asus Chromebook Vibe CX34 Flip (CX3401FBA) redă imagini incredibil de realiste și oferă performanțe excepționale atât pentru experiențe de gaming în cloud de neegalat, cât și pentru productivitate mobilă non-stop. Acest model remarcabil oferă o experiență de joc captivantă, cu un afișaj WUXGA 16:10, 144 Hz cu un raport ecran-corp de 83%, balama ErgoLift la 360°, o tastatură anti-ghosting cu iluminare RGB pe patru zone12 și conectivitate ultra-rapidă WiFi 6E. Asus Chromebook Vibe CX34 Flip are un șasiu durabil și un finisaj aparte Pearl White, care include taste exclusive WASD cu accente portocalii pentru mai mult fler. Sunetul spațial certificat Harman Kardon dezvoltă experiența captivantă, iar testarea conform standardelor militare americane MIL-STD 810H atestă durabilitatea dispozitivului.

Bazat pe un procesor ce urcă în gamă până la Intel Core i7 din generația a 12-a și pe 16 GB de memorie RAM, Asus Chromebook Vibe CX34 Flip oferă performanță și un răspuns rapid, recomandându-se utilizatorilor drept cel mai bun dispozitiv pentru jocuri în cloud, muncă și nu numai. Cu el pot fi accesate cu ușurință peste 1400 de jocuri prin platforme de gaming în cloud, precum și Google Workspace și alte aplicații de productivitate de pe Google Play13 pentru a rezolva rapid proiectele sau pentru divertisment în deplasări exploatând un SSD PCI Express spațios și rapid. Laptopul oferă o autonomie de până la 10 ore14 cu o singură reîncărcare, fiind pregătit pentru muncă sau gaming pe parcursul întregii zile – chiar și în mișcare.