În ultimii ani a existat o creștere continuă și exponențială a numărului de atacuri de tip phishing. Este o problemă răspândită la scară largă, ce prezintă un risc foarte mare pentru persoane fizice și pentru organizații, spun specialiștii Eset.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru cei neavizați, aflați aici ce înseamnă phishing. Utilizatorul final, fie că este persoană fizică, fie că vorbim de angajatul din companie, este văzut de pirații internetului drept veriga slabă în acest proces. Poate fi „păcălit” prin diverse medote să furnizeze datele personale. Conturi și parole de acces, detalii de autentificare, informații personale. Fie prin promisiunea unui premiu, a unui câștig în bani, a une noi relații și așa mai departe.

Iată aici cinci soluții efective contra tentativelor de phishing:

  1.  Nu tot ce zboară se mănâncă. Puteți reduce considerabil șansele de a deveni victime ale acestor atacuri, prin abordarea unei atitudini raționale și istețe în timpul navigării pe internet sau a verificării e-mailurilor.
  2. Feriți-vă de link-urile prescurtate. Pirații internetului folosesc bit.ly și alte soluții pentru a masca site-urile infectate spre care vă trimit. Nu mai dați click la impuls.
  3. Dacă sună prea bine să fie real, sigur nu e real. Nu mai credeți că ați câștigat la o loterie la care nici nu ați participat. Nu credeți că Facebook, Google, Microsoft sau Yahoo donează bani pentru un copil bolnav transmițând asta prin mail sau mesaje personale. Nu mai credeți că acel cont se va închide dacă nu faceți spam trimițând la toți mesajul. Sau că vă paște vreun blestem.
  4. Nu credeți neapărat apelurile că trebuie să faceți ceva urgent. Nu dați click pe link pentru că expiră imediat după. Nu completați formulare pentru o șansă care va expira peste cinci minute. Ceea ce pare o capcană, este de obicei o capcană pentru utilizatorii neavizați.
  5. Favorizați site-urile https. Google a pus mare accent pe asta, pentru că https nu mai permite scurgerea de date către hackeri. Un site http permite acest lucru. Știu că v-ați obișnuit și vă place acel site, dar rămâne un risc, mai ales pentru compania în care lucrați. De ce să vă asumați acel risc?

Pentru mai multe sfaturi de securitate IT urmăriți blogul Eset.