Mă întreabă des lumea cum își poate controla mai bine contul de Facebook, cum se pot proteja informațiile sensibile sau cum ne putem feri de neplăceri. Așa că am pus întrebarea mai departe și am venit cu o serie de sfaturi de la specialiști.

cum iti protejezi contul de facebook

Foarte des am auzit povești cu oameni care și-au pierdut accesul la cont sau care au avut mari bătăi de cap din cauza mesajelor postate pe Facebook. Cel mai cunoscut caz este cel în care utilizatorul scrie că pleacă în vacanță, iar a doua zi hoții îi golesc casa. Sunt multe exemple, de aceea este bine să urmați sfaturile de mai jos.

Despre securitatea contului Facebook

Tratați contul de Facebook la fel de serios precum cel de e-mail, chiar dacă nu la fel de serios ca un cont bancar online. Totuși, să pierzi accesul la cont pentru că ai folosit parola 123456 este chiar stupid. Primul pas este setarea unei parole bune, dar dacă vi se pare greu, vă dau un exemplu general: folosiți expresii combinate cu cifre, nu password sau parola, dar puteți folosi Bună Ziua combinat cu anul nașterii și data nașterii. Bună-anul nașterii-Ziua-data-luna-nașterii. Sau invers. Nu luați exact exemplul de mai sus, dar vă spun că astfel de combinații sunt excelente și greu de ghicit chiar de către cineva care vă cunoaște.

Doi, folosiți autentificarea în doi pași. E simplu, ai niște coduri de acces, primești SMS, primești alerte privind accesarea contului… tot ce vrei. Nu vei avea surprize. Generatorul de coduri este simplu de utilizat, exact ca la online banking.

Dacă totuși aveți dubii privind activitatea de pe cont – observați like-uri aiurea, ați adăugat prieteni noi fără să știți de ei, ați intrat în grupuri – puteți verifica accesările din ultima vreme, găsiți la Security și locurile de unde s-a accesat contul și terminalele folosite…
securitate cont facebook

Despre Privacy sau dreptul la intimitate

Pentru a evita situațiile neplăcute, gen să fiți vizitați de hoți atunci când nu sunteți acasă, puteți face niște setări interesante în meniul Privacy. De asemenea, astfel evitați și o parte din riscurile privind copiii, care sunt tot mai serioase. Cea mai simplă metodă de protecție este ca anumite mesaje sensibile – poze cu casa, cu bunuri din casă, cu copiii – să nu fie publice, ci vizibile doar prietenilor. Desigur, asta dacă nu adăugați în neștire prieteni, oameni pe care de fapt nu îi cunoașteți și ar putea fi tocmai persoanele care să vă facă boacăna.

facebook public

Facebook a lansat de ceva vreme motorul de căutare comparabil cu Google, dar care caută doar în mesajele postate. Astfel, niște băieți bine intenționați pot căuta oameni din anumite localități, îi pot urmări după activitatea pe Facebook, pot vedea ce au acasă, apoi pot afla momentul în care familia este plecată. Totul foarte simplu, doar urmărind activitatea utilizatorului.

Cel mai bine este să setați voi la meniul Privacy cine vă poate urmări și cine poate căuta informații despre activitatea voastră. Nu este foarte clar dacă asta este o metodă 100% sigură, dar aveți o protecție în plus.

Prezentare video

Despre setările Privacy și ce anume ar trebui să faceți…