Dezvăluirile privind sistemul de operare Uber și metodele aplicate de ei sunt prezente azi în toată presa. Totul pleacă de o serie de documente interne, mai exact 124.000 de fișiere, care au fost publicate. Informațiile au ajuns la The Guardian și la organizația jurnalistică ICIJ. Uber a răspuns oficial că documentele se referă la trecut, iar ei acum sunt o cu totul altă organizație.
De fapt, sistemul actual în care Uber și Bolt dublează sau triplează costurile unei călătorii la întâmplare, este și mai sinistru decât cel inițial.

Dezvăluirile Uber

Cum s-a lansat Uber

Pe vremea când protestau taximetriștii contra Uber, toată lumea era revoltată contra taxi. Acum, dezvăluirile demonstrează că taximetriștii aveau dreptate când acuzau Uber că sunt mafioți. Uber a încălcat cu bună știință legile, a păcălit poliția, a exploatat violența împotriva șoferilor și a făcut lobby în secret asupra guvernelor în timpul expansiunii sale globale agresive.

Documentele acoperă o perioadă de cinci ani în care Uber a fost condus de co-fondatorul său Travis Kalanick. Acesta este acuzat acum că a încercat să forțeze lansarea serviciului în marile orașe din întreaga lume, chiar dacă asta a însemnat încălcarea legilor și a reglementărilor privind taxiurile. În timpul reacției acerbe la nivel mondial, datele arată cum Uber a încercat să susțină sprijin prin curte discretă pe primii miniștri, președinți, miliardari, oligarhi și baroni mass-media.

Mesajele scurse sugerează că directorii Uber nu se făceau, în același timp, iluzii cu privire la încălcarea legii de către companie, un director glumind că au devenit „pirați”, iar altul recunoscând: “We’re just f*cking illegal”.

Într-un schimb de mesaje, Kalanick a respins îngrijorările altor directori conform cărora trimiterea șoferilor Uber la un protest în Franța îi pune în pericol de violență din partea oponenților furioși din industria taxiurilor. „Cred că merită”, a răspuns el. „Violența garantează succesul.”
Dosarul conține și mesaje între Kalanick și Emmanuel Macron, care a ajutat în secret compania în Franța când era ministrul economiei, permițând Uber acces frecvent și direct la el și la personalul său.

Dezvăluirile vor continua

Peste 180 de jurnaliști de la 40 de instituții media, inclusiv Le Monde, Washington Post şi BBC, vor publica în zilele următoare o serie de rapoarte de investigație despre Uber. De data asta toți au fost de acord să împartă descoperirile pentru a arăta adevărata față a companiei.

Dar să vedem, pe scurt, sistemul de operare. Având o finanțare fără precedent cu capital de risc, Uber a subvenționat puternic călătoriile, seducând șoferii și pasagerii să acceseze aplicația cu stimulente și modele de prețuri care nu erau sustenabile. Uber a subminat piețele consacrate de taxiuri și a făcut presiuni asupra guvernelor pentru a rescrie legile pentru a ajuta la deschiderea drumului pentru un model de lucru bazat pe aplicații, sharing-economy, care chiar a prins și a proliferat de atunci în întreaga lume.

În încercarea de a înlătura reacția acerbă împotriva companiei și de a obține modificări ale legislației privind taxiurile și munca, Uber a plănuit să cheltuiască 90 de milioane de dolari în 2016 pentru lobby și relații publice, sugerează un document. Strategia sa a implicat adesea trecerea peste capetele primarilor orașelor și autorităților de transport și de a apela direct la deținătorii puterii.

Pe lângă întâlnirea cu Biden la Davos, directorii Uber s-au întâlnit față în față cu Macron, premierul irlandez, Enda Kenny, premierul israelian, Benjamin Netanyahu și George Osborne, cancelarul Regatului Unit (min. finanțelor) la acea vreme. L-au descris pe Osborne drept un „avocat puternic”.

În mod privat, directorii și angajații Uber par să fi avut puține îndoieli cu privire la natura adesea necinstită a propriei operațiuni. În e-mailurile interne, personalul s-a referit la „altul decât statutul legal” al Uber sau la alte forme de nerespectare activă a reglementărilor, în țări precum Turcia, Africa de Sud, Spania, Republica Cehă, Suedia, Franța, Germania și Rusia.

Via: The Verge