Dacă urmăriți alegerile din Franța, ați aflat probabil deja că serverele lui Emmanuel Macron au fost sparte vineri, iar mesajele lor electronice au fost postate online. Tot azi, am mai obsevat o știre, pirații internetului folosesc acum ransomware pentru a ataca cei mai bogați oameni.

Sursa foto: © Igor Stevanovic | Dreamstime.com – Hacker

Hackeri de campanie electorală

Pînă acum hackerii se ocupau de făcut bani și păcălit utilizatorii să dea click pe prostii, dar se conturează după campania din SUA și cea din Franța statutul de „hacker de campanie”. Oamenii sparg serverele rivalilor și publică de acolo informațiile compromițătoare. În combinație cu știri fake, s-a dovedit o armă puternică, Hillary a pierdut astfel alegerile pe care le avea în buzunar. Dar scandalul cu mailul său spart de hackeri și știrile de genul „Papa spune că toți catolicii votează Trump” au stopat eficient o campanie care era ca și câștigată.

La fel în campania pentru alegerile din Franța. Oricât de simpatică este Le Pen, ea e reprezentata unui partid care nu merită sub nicio formă să câștige alegerile. Fondatorul partidului, un adevărat nazist, care este și tatăl lui Marine, tocmai a declarat că îl arde în cuptor pe Patrick Bruel. Cam așa sunt fanii FN, ultra-naționaliști care frizează neo-nazismul. Sigur, prin schimbarea președintelui, Marine a adus o imagine nouă. Sigur că mulți îi văd ca singura alternativă „pentru a salva tradițiile”, dar în fond este un partid extremist și nu merită victoria. Acum atacul informatic nu a dezvăluit mare lucru, dar a consfințit această nouă poziție foarte importantă: hackerul de campanie. Și apărarea va deveni pe viitor la fel de importantă.

Focus pe afaceri, oameni bogați

Pirații internetului vor doar să câștige bani, iar pînă acum începătorii atacau utilizatorii obișnuiți, iar cei mai periculoși lansau atacuri la adresa companiilor. Recent, hackerii au preluat controlul sistemului de cartele de la un hotel de lux. Clienții au rămas blocați în afara camerelor. Au cerut răscumpărare și pentru că hotelul nu avea alternativă, au primit banii.

Acum metoda e aplicată și în cazul yahturilor. Modelele de top sunt super-tehnologizate, iar apoi pirații internetului preiau comanda de la distanță. Apoi cer răscumpărare pentru a elibera navele.

“We had control of the satellite communications,” said Murray, an IT specialist. “We had control of the telephone system, the Wi-Fi, the navigation … And we could wipe the data to erase any evidence of what we had done.”

Cazurile sunt greu de rezolvat, greu de investigat, iar ambele costă și mai mulți bani. Deci unii aleg să plătească răscumpărarea.