Tehnologia ecranelor flexibile este promovată de cel puțin cinci ani, dar terminalele care au folosit-o nu s-au vândut foarte bine. LG face doi ani de când a renunțat la Flex 2. Pe de altă parte, Samsung tot anunță „pe surse” că vine un terminal flexibil. Iar Japan Display a prezentat un concept interesant.
Cei de la Samsung ar putea lansa anul acestea Galaxy X1 (SM-X9000), care ar putea avea parte de un eveniment special la Mobile World Congress 2017 în locul lui S8 care a fost amânat. Noua tehnologie de ecran flexibil are un avantaj foarte mare față de toate modelele anterioare: ecranul nu se mai sparge atunci când scapi telefonul pe jos. Totuși, nu cred că există vreo tehnologie care să elimine zgârieturile. Tot de vreo cinci ani se anunță materialele „care se repară singure”, dar niciunul din produsele vândute nu scăpau de zgârieturi în ciuda marketingului.
Samsung a prezentat la mai multe evenimente ecranul lor flexibil pe diverse dimensiuni, iar LG au arătat chiar și un ecran care se poate face sul ca un ziar. Totuși, companiile nu au avut încă produse comerciale, sunt curios dacă 2017 va fi anul cu primele terminale disponibile comercial. Poate la Samsung, ceilalți mai așteaptă.
Japan Display spune că în loc de sticlă au folosit plastic, iar prototipul nu este suficient de flexibil ca să îl faci sul, dar are caracteristicile unui ecran de top, poate fi folosit în terminale flagship, iar clienții nu mai trebuie să se teamă că se sparge. Compania spune că producția ecranelor va fi din 2018.
Pe de altă parte, toți marii jucători au nevoie de o tehnologie nouă, după ce tabletele au scăzut dramatic în vânzări, iar ceasurile smart nu s-au dovedit populare. Ar putea tehnologia ecranelor flexibile să dea un nou impuls industriei high-tech? Este posibil. Dar mai degrabă cred că un nou tip de baterie ar face utilizatorii să scoată banii din buzunar. Producătorii probabil se tem că dacă ar ține mult bateria, consumatorii n-ar mai cumpăra telefoane noi. Dar nu cred că e adevărat, pînă la urmă cumperi nou pentru că vrei experiența nouă software, hardware și așa mai departe. Iar dacă nu ține bateria, cumperi una externă, că te-ai obișnuit deja cu asta.