Chromebook Pixel, următorul gadget cu care Google vrea să-și concureze rivalii, a fost dezvăluit oficial pe blogul dedicat. Încă o dată se demonstrează că toate zvonurile au fost reale. Are touchscreen, are un Chrome OS îmbunătățit, conectivitate 4G. Display-ul de 13 inch este Retina, are rezoluție 2.560 x 1.700 pixel și 239 ppi densitate . Arată ca un Macbook, iar la Apple Retina are 227 ppi. Are procesoare Intel și SSD. Dar prețurile sunt foarte mari. De la 1299 dolari. Iar SSD-urile sunt de 32 sau 64GB.

Chromebook Pixel
Chromebook Pixel

Chromebook Pixel

Google are planuri mari pe toate segmentele. A reușit cu Android, sistemul de operare pe care nimeni nu dădea doi bani acum 5 ani, dar care este numărul unu astăzi. Urmează tabletele, după ani de dominație iOS, probabil 2013 sau 2014 va aduce victoria pentru Android. Acum, Google vrea ca Chrome OS să cucerească zona de laptopuri. Compania susține că în US au cotă de 10% pe portabile. Nu cred, dar oricum cele zece procente au fost atinse strict cu produsele de 199 dolari sau 249 dolari. Cei care dau 1400 de dolari pe un laptop, o fac pentru ca să poată rula Photoshop, Premiere, Lightroom, diverse aplicații business, Autocad, 3D, sau eventual jocuri din ultima generație. Dar merg astea pe Chrome OS? Ups!

Am avut ocazia să testez un netbook Toshiba cu Android și un Samsung cu Chrome OS. Nu am găsit utilitatea lor. Pentru funcțiile astea ai telefon, ai tabletă, adaugi cel mult o tastatură Bluetooth. Nu poți înlocui laptopul cu Windows sau Mac OS cu așa ceva.

Totuși, este de notat faptul că Google a reușit să impună Android pe piață cu ajutorul unor device-uri scumpe și dotate cu tehnologii hardware avansate. E posibil să lanseze soluții alternative pentru orice – poți edita video pe Youtube, poți edita pozele online cu Photoshop Express. Întrebarea este ce faci cu el când nu ai Internet?

Chiar și Google recunoaște că utilizatorii s-au obișnuit cu sisteme Chromebook ieftine. Și totuși, de data asta au mers mai departe.

Chromebook Pixel a fost gândit să concureze la hardware Macbook Pro Retina și Ultrabook-urile care sunt la modă acum. Google oferă stocare online de 1TB pentru oricine cumpără acest laptop. Carcasa este din aliaj de aluminiu, cântărește cam 1,54 kilograme. Are două porturi USB 2.0 și un cititor de carduri. Tehnologie WiFi, Bluetooth și opțional LTE (costă 1.449 $ cu 4G). Procesorul este Core i5 la 1.8 GHz susținut de 4GB de RAM. Probabil folosesc HD Graphics 4000 de la Intel. Oficial, bateria ține 5 ore.

Întrebarea este ok, cumperi minunea. Dar ce poți face cu ea? Care îi este locul pe piață? Nișa? Eu nu o văd.

Detalii pe Techcrunch, PandoDaily sau Mashable. O prezentare video oficială mai jos:

 

Dragomir (OLD)

Contul vechi (my old account).

Am fost ziarist timp de 15 ani, ultimii zece ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt blogger profesionist, în principal pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Pot fi contactat pe email [email protected]
NU SUNT SERVICE SAU MAGAZIN !