PlayStation 5 nu este încă oficial, nu știm nici care va fi numele, nici nu vom vedea consola de jocuri curând în magazine. Însă este prezentată acum într-un mod foarte inteligent, răspunzând cam tuturor cerințelor fanilor de-a lungul timpului, încât pare aproape incredibil. Însă, Sony este tot mai presat să mulțumească fanii, ca nu cumva următorul model să fie și ultimul.

PlayStation 5

Evident că o să-i spun tot PlayStation 5, acesta este numele logic, după succesul PS2, PS3 și PS4. Dar ar putea trece la o nouă denumire tocmai pentru a sublinia faptul că este ceva complet nou, s-a mai întâmplat.

Dezvăluirile despre următorul PlayStation au fost făcute în Wired de Marc Cerny, care a fost lead architect and producer PS4 și PS Vita. Acum conduce Cerny Games, companie care dezvoltă jocuri video. Am citit despre asta pe Refesh.ro (welcome back).

ads

Cele mai importante noutăți, pe scurt:

  • PS5 va avea suport pentru toate jocurile PS4;
  • PS5 va suporta rezoluții UHD și chiar 8K;
  • PS5 va avea procesor și grafică AMD, dar include varianta lor Ray-Tracing (citiți despre ea la Nvidia);
  • PS5 va avea audio 3D de înaltă rezoluție;

Sunt mult mai multe noutăți, iar dacă înțeleg totul corect, Cerny avea deja o versiune de test pe care a prezentat-o celor de la Wired, cu o viteză cu mult peste ceea ce oferea PS4 Pro cu care s-au făcut comparații. Stocarea ar fi pe o variantă SSD de mare viteză (el spune că bate orice PC de gaming la bandwidth). A povestit de asemenea că la PlayStation 4 Pro un SSD care poate crește viteza cu 30% a costat cât toată consola de jocuri. Dar pe viitor, prețurile vor fi mai accesibile. Procesorul PlayStation 5 va fi un AMD Ryzen 3, octa-core cu nuclee Zen 2 pe 7 nanometri, iar acceleratorul grafic este Radeon Navi, dar o versiune modificată special pentru grafică intensă.

Mai mult, spun că vor optimiza orice componentă multiplayer de genul lobby pentru ca totul să se miște mai rapid, oamenii să nu mai aștepte mult pentru procesarea detaliilor. Kitul PlayStation VR va fi compatibil cu noua consolă. Cu alte cuvinte s-au cam gândit la toate detaliile.

În ciuda unui start întârziat, kit-ul PlayStation Virtual Reality (PSVR) este cel mai bine vândut sitem pentru jocuri VR, a depășit orice concurență cu peste 4,2 milioane de unități vândute. Consola PlayStation 4 s-a vândut până anul acesta în peste 90 de milioane de exemplare. Oficialul a evitat să vorbească despre un nou modul VR pe viitor, dar a spus clar că oricine îl cumpără pe actualul va putea să îl folosească și cu PS5. De asemenea, compatibilitatea jocurilor înseamnă că vei putea păstra toate titlurile de pe PS4 și pe următoarea generație de console. Ceea ce pentru majoritatea jucătorilor este foarte important. Dar desigur, implică faptul că vor fi opțiuni de stocare mult mai mare pe viitor.

Singura veste proastă este că nu vedem consola PlayStation 5 în 2019, ci probabil va fi lansată în primăvara lui 2020, așa cum PlayStation 4 a fost lansat în februarie. El a ajuns oficial în magazine abia prin toamna lui 2013.