Evenimentul anual Google I/O începe pe 18 mai, dar avem deja câteva informații oficiale și câteva zvonuri care urmează să se concretizeze. Este cu aproape o lună înaintea evenimentului anual Apple, iar contextul este dur, Oracle a deschis un nou proces pe baza Java, în care cere 9 miliarde de dolari daune.
Noutățile Google, pe scurt
Printre temele principale de anul acesta se numără:
– unificarea Android – Chrome OS? Pentru prima oară în ultimii ani, Google a publicat preview-ul Android N, următoarea variantă a platformei pentru terminalele mobile. Cert este că mii de dezvoltatori din toată lumea vor dori să afle care sunt noutățile Google. Iar despre unificarea Anroid / Chrome OS sunt doar speculații, pentru că în realitate, nici Microsoft, nici Apple nu și-au unificat platformele. Practic, se poate, Microsoft promite că doar interfața diferă, în timp ce Apple are două sisteme de operare complet separate. Google are miliarde de utilziatori Android, dar Chrome OS are doar un succes minor, datorat prețului. Practic, nu cred că te poți descurca cu un Chromebook, cel puțin nu la fel de bine ca un laptop normal. S-ar putea totuși ca Google să anunțe doar că aplicațiile Android vor deveni accesibile pe Chrome OS. Și cam atât, chestia rezolvând o parte din problemele existente pentru ecosistem. În fond, sistemele de operare pornesc la Linux, adaptările sunt posibile, cu rata de eroare inevitabilă.
– Android Wear continuă să fie un subiect important, principalii producători de accesorii smart folosesc sistemul de operare pentru ceasuri, brățări fitness și altele asemenea. Nu cred că este în topul preferințelor utilizatorilor, dar nu stă nici rău. Probabil aici ar fi nevoie de multe îmbunătățiri la nivel de management al consumului energetic, la nivel de comunicare cu alte device-uri și așa mai departe.
– Google I/O ar putea aduce o versiune nouă de Hangouts și noi soluții de comunicare. Se pare că Google pierde treptat lupta cu Skype și Whastapp / Facebook Messenger, dar există în continuare utilizatori de Hangouts și dacă aduc îmbunătățiri la nivelul experienței, e posibil să aducă noi utilizatori.
– Realitate virtuală și augmentată – aici sunt multe proiecte, multe concepte ieșite din laboratoarele Google, cred că vom vedea multe noutăți, dar nimic ieșit din comun.
– Project Tango iese la iveală. Sunt curios cât de mult diferă de ceea ce face Samsung cu Gear VR și ceea ce face Microsoft cu Hololens. Este comparabil cu ambele, dar totuși va fi altfel.
– Mai sunt și alte noutăți, Google lucrează la accesorii care vor îngloba asistentul digital Google Now, oamenii suspectează un rival pentru boxa Amazon Echo, dar probabil și alte soluții. Eu am reluat la test Google Now și Siri, dar nu am reușit anul ăsta să mă înțeleg perfect cu niciunul. Comenzi simple, cum ar fi să dai pagina înapoi sau să revii asupra unui website vizitat sunt practic imposibil de găsit, probabil trebuie să citești și să memorezi un ghid al short-cut-urilor vocale.
– Pe zona Internet of Things (IoT) sunt numeroase proiecte pentru cei interesați, revin cu informații.