Google lucrează la noi ochelari pentru realitatea virtuală, care pe viitor nu vor avea nevoie de smartphone, PC sau consolă de jocuri. Compania care a dat startul acestui trend cu proiectul Cardboard vrea acum un sistem cu procesor integrat, dar și senzori de mișcare, conform WSJ.

google cardboard

Sistemul Cardboard este cel mai simplu din zona VR, dar probabil tocmai de aceea rezultatele sunt cele mai slabe. Chiar vezi imaginile și sunt destul de ok, dar interacțiunea este limitată, iar lovirea de anumite obstacole din cameră este aproape inevitabilă. Pe același model sunt Gear VR sau Eboda Avatar, cu mici îmbunătățiri pe partea de optică. Folosind lentile în loc de găurile simple de la Cardboard, imaginea este mai complexă și mai coerentă. Pe de altă parte, experiența nu se compară cu HTC Vive sau cu Oculus Rift, care oferă datorită tehnologiei Nvidia o experiență mult mai bună pe partea vizuală. Dar ambele au nevoie de cabluri pentru conexiune, versiuni wireless fiind în plan, dar nu prea curând.

Acum, zvonuri din industrie vorbesc despre un nou proiect Google, care prin holdingul său Alphabet va finanța un concept nou de ochelari VR. Pînă acum Google a vândut milioane de unități, peste cinci milioane de Cardboard, iar ei văd cel mai bine cererea de conținut având jocurile VR disponibile în Google Play. Probabil sunt mulți care și-au făcut ochelari de acest gen acasă, alții au primit, eu am vreo 4 perechi. Dar experiența este slabă, jocurile sunt puține, poți vizita niște locuri în VR și poți vedea niște filme. Cam atât. E nevoie de mai mult, iar probabil distracția oferită de HTC Vive și Oculus Rift va costa mult mai mult. Așa că noul proiect Google ar putea veni undeva, la mijloc.

Ar putea oferi o experiență grafică decentă, acces la jocuri și filme din Play, dar fără limitările de la Cardboard și fără costurile și cablurile Vive sau Oculus. Dacă zvonurile se confirmă oficial, desigur.

Google urmează de asemenea să lanseze o versiune nouă a ochelarilor VR Cardboard. Se pare că vor lansa noua variantă la conferința I/O din luna mai 2016. Noua variantă va fi compatibilă cu o gamă mai largă de terminale Android și iOS.