Huawei a cerut justiției americane să accelereze procedura juridică prin care au contestat decizia lui Trump de a pune compania pe lista neagră, interzicând giganților IT să colaboreze cu ei. De asemenea, a cerut guvernului american să oprească această campanie contra brandului.
Huawei a depus o solicitare de procedură sumară ca parte a procesului de contestare a constituționalității Secțiunii 889 din Actul de Autorizare a Apărării Naționale 2019 (National Defense Authorization Act – NDAA 2019). De asemenea, a solicitat guvernului SUA să oprească campania sa susținută de stat împotriva Huawei, întrucât aceasta nu va oferi mei multă securitate.
Interzicerea Huawei sub pretextul securității cibernetice “nu va ajuta cu nimic la securizarea rețelelor. Acestea oferă un fals sentiment de siguranță și distrag atenția de la provocările reale cu care ne confruntăm,” a declarat Song Liuping (foto), șeful biroului legal al Huawei. “Politicienii din SUA se folosesc de puterea unei întregi națiuni pentru a ataca o companie privată,” a observat Song. “Acest lucru nu este normal. Aproape nemaivăzut în istorie.”
“Guvernul SUA n-a adus nicio dovadă în sprijinul afirmației că Huawei reprezintă o amenințare de securitate. Nu există nicio armă fumegândă. Doar speculații,” a adăugat Song.
În cadrul plângerii, Huawei argumentează că Secțiunea 889 din NDAA 2019 desemnează compania Huawei pe nume și nu doar că interzice agențiilor guvernamentale SUA să cumpere echipamente și servicii Huawei, ci le interzice și să încheie contracte sau să acorde subvenții sau împrumuturi părților terțe ce achiziționează echipamente sau servicii Huawei — chiar și în lipsa unui impact sau a unor conexiuni cu guvernul SUA. Song a făcut referire și la adăugarea Huawei pe “Lista Entităților” de către Departamentul de Comerț al SUA, acum două săptămâni.
Glen Nager, avocatul principal Huawei în acest caz, a spus că Secțiunea 889 din NDAA 2019 contravine clauzelor Legii privării de drepturi, ale procesului legal și punerii în posesie din constituția Statelor Unite. Prin urmare, cazul este o simplă “chestiune legală”, neexistând fapte puse în discuție, iar acest lucru justifică solicitarea de urgentare a procesului.
Huawei consideră că suprimarea companiei din partea SUA nu va ajuta la securizarea rețelelor. Huawei se așteaptă ca SUA să aibă abordarea corectă și să adopte măsuri oneste și eficiente pentru a crește securitatea cibernetică pentru toți, dacă scopul real al guvernului este securitatea.
Conform programului Curții, audierea pentru solicitare este stabilită pentru 19 septembrie.