Din cauza războiului comercial SUA – China pornit de Trump, dar și din cauza acuzațiilor contra Huawei, Google ar fi decis să întrerupă colaborarea cu gigantul chinez.

Știrea este deocamdată pe surse și sper să nu se confirme oficial, ar fi o lovitură în primul rând pentru utilizatori, apoi pentru Huawei.

Update: avem și o declarație Huawei privind situația actuală ->>

ID 113309446 © Flavijus | Dreamstime.com

Povestea este așa: Huawei a devenit cunoscut global pentru că a făcut echipamente GSM mai bune și mai ieftine decât firmele occidentale, a reușit să bată nume precum Nokia Siemens, Alcatel Lucent și chiar Ericcson. Apoi a trecut la telefoane și accesorii pentru smartphone. A crescut de la an la an, dar Huawei nu a deranjat prea tare și nici nu a fost acuzată de ceva până când nu a depășit oficial în vânzări Apple, a devenit numărul doi mondial pe telefoane, amenințând chiar liderul industriei, Samsung. Era clar că nimeni nu va putea opri ascensiunea companiei chineze, dar sub administrația Trump, s-a găsit o soluție.

Dacă acuzațiile contra Huawei ar fi reale și ar fi spionat sau lăsat portițe pentru spionaj pentru chinezi, lucrul ar fi fost demult descoperit. Dacă nu de Google, ar fi fost descoperit de operatorii telecom, de specialiști în securitate IT, de companii precum Norton, Eset, Bitdefender sau Kaspersky. Dar nu există nicio dovadă clară de spionaj. Doar o decizie a lui Trump că firmele americane să nu lucreze cu chinezii.

Google, cunoscut pentru lipsa de coloană vertebrală, care face un motor de căutare cenzurat pentru China, acum face mătănii în fața deciziei SUA. Iar suportul pentru Android este esențial pentru utilizatori, pentru siguranța lor. Huawei va vinde în continuare telefoane, unele chiar cu Android, dar nu va avea acces la Google Play sau Maps. Google Play se poate descărca și instala neoficial.

Dar telefoane precum Huawei P20, Mate 20, P30 și următorul Mate, vor pierde actualizările Android și vor pierde accesul la următoarele versiuni Android. Deocamdatăm nu mai există un sistem de operare alternativ, ceea ce a încercat Microsoft să facă cu Nokia a eșuat, iar Huawei, chiar dacă fac un nou Linux modificat pentru telefoane, nu pot avea succes – adică nu vor merge aplicațiile populare, jocuri video și multe altele.

Reuters spune că Huawei nu va avea acces la aplicația Gmail, ceea ce mi se pare aberant. Probabil printre acuzații se menționează și interceptarea Gmail, altfel nu se poate explica acest lucru.

Oficiali ai Huawei au declarat că „sunt pregătiți pentru această decizie” și că nu vor avea un impact prea mare asupra afacerilor. Dar nu a dat detalii și cum nu există alternativă reală la Android, cred că ei s-au gândit să vândă cu versiuni actuale ale platformei. Alte detalii ale deciziei vor fi anunțate ulterior, unele sunt discutate în continurare.

P.S. mă distrează și titlurile apocaliptice, că e finalul Huawei, dar și cele care spun că Google a tăiat orice colaborare cu ei. Ei bine, nu e chiar atât de gravă situația. Dar, cum spuneam, este o situație care afectează utilizatoul final mai mult decât compania.