Cei de la Strategy Analytics, una din firmele de cercetare relativ tinere, care au mai dat și studii alandala, estimează că vânzările VR în 2016 vor fi de 12.8 milioane de unități. Veniturile industriei pentru acest an sunt estimate la 895 milioane de dolari.

Gear VR - Samsung Galaxy S7 Edge (4)

Oculus Rift, HTC Vive și Sony Playstation VR vor reprezenta cam 77% din venituri, fiind cele mai scumpe dispozitive. Ca volum însă, cele trei dispozitive vor reprezenta sub 15% din vânzări, piața fiind invadată de dispozitive ieftine. Studiul este bazat doar pe dispozitive, fără a calcula veniturile realizate de jocuri video. Ochelarii high-end vor reprezenta circa 1,7 milioane de unități în 2016. Oculus Rift costă vreo 600 de euro, HTC Vive 800 de euro și Playstation VR va fi 400 de euro, dar ai nevoie de mai mult decât ochelarii pentru o experiență completă. La polul opus se află conceptul Google Cardboard, cu ochelari care se pot face din carton, dispozitive de 20-30 de euro sau Samsung Gear VR de 99 de euro.

Analiștii cred că anul 2016 este unul crucial pentru industria VR, pentru că s-au lansat mai multe dispozitive care pînă acum erau doar la stadiul de demo sau concept. De-acum înainte, următorii ani vor fi unii de creștere puternică pentru VR. Va crește atât publicitatea pentru dispozitive și jocuri VR, dar de asemenea pasionații de jocuri vor descoperi aceste echipamente la evenimentele industriei și la prieteni și apropiați. Pe măsură ce se vor familiariza cu tehnologia, vor dori să cumpere și ei acasă ceva similar. Iar pasionații de jocuri video cheltuie bugete mari la nivel anual.

Strategy Analytics mai spune că dispozitivele ieftine de VR vor face utilizatorii să se apropie de sistemele high-end, iar cei convinși că este o investiție bună, vor cumpăra dispozitive din ce în ce mai scumpe.