Innovation Labs 2.0 – a doua ediție a evenimentului dedicat tinerilor cu proiecte IT&C – a început ieri în Biblioteca Centrală a Universității Politehnice din București. Proiectul este susținut de Orange și Microsoft (YouthSpark). Am fost ieri la deschidere, am participat la prezentarea celor 51 de proiecte înscrise în cursă. După hackathon-ul de azi-noapte în cursă au rămas 16 echipe. Tineri vor fi susținuți de mentori în cadrul unui program de pre-accelerare. Timp de trei luni vor lucra pentru a transforma ideile în aplicații mobile viabile. Ne vom mai întâlni cu ei de două ori pe parcursul acestui an.

Update: weekend-ul următor (8&9 martie) va fi același tip de eveniment la Cluj, iar cei interesați se pot înscrie aici. Înregistrările sunt deschise până joi, 6 martie.

Innovation Labs 2.0
Innovation Labs 2.0

Mai bine de 150 de oameni au participat la evenimentul din Politehnică. Nu doar studenți, ci și oameni din IT&C cu experiență, pasionați de tehnologie, oficiali din companii și posibili investitori. Entuziaști, siguri de importanța ideilor lor, oamenii și-au prezentat proiectele în fața juriului format din pasionați și specialiști în tehnologie. Emoțiile au fost mari, dar abia aștept să vedem cum va fi în fața investitorilor…. Deocamdată doar muncă multă și un pic de noroc. Din cele 51 de prezentări, au intrat în hackathon 30 de echipe.

Juriul / mentorii Innovation Labs 2.0
Juriul / mentorii Innovation Labs 2.0

 

Au fost prezentate ieri idei diverse, de la unele deja existente ca aplicație sau cele prezentate deja ca și concept de unele companii cunoscute, pînă la cele deosebite. De exemplu, aplicație care să aibă informații și review-uri, rezervări și detalii la restaurante și pub-uri – este o chestie care există, inclusiv două-trei aplicații românești. Dar au fost și trei idei diferite prezentate în pitch-ul de ieri.

Ca idei relativ deosebite am reținut una legată de retail analytics, aplicație care analizează traseul utilizatorului printr-un supermarket, mall sau altceva și preferințele de achiziție – urmând ca apoi să ofere posibilitate mai bună de targetare și oferire de promoții. Sună bine, dar e greu de convins lumea să folosească acea aplicație.

Am auzit două sau trei idei motivaționale. Una chiar susținea că utilizatorul să doneze o sumă de bani în aplicație, iar dacă nu îndeplinește ce a promis va dona acei bani. Teoretic sună bine, practic, nu cred că utilizatorul va face asta vreodată. Mai degrabă chestii din zona gamification – mici bonusuri pentru diverse obiective atinse – intermediare, pas cu pas  și așa mai departe. Ideea e excelentă pentru companii, pentru training și team-building, am spus asta de mai multe ori.

De asemenea, au fost multe idei de tip reminder, ignorând complet faptul că există Google Calendar și ăla îți dă și SMS dacă e nevoie. Întotdeauna verificați alternativele când prezentați un proiect – nu veți găsi sprijin și finanțare dacă alegeți să concuranți ceva existent (doar dacă reușiți cumva să fiți mai buni decât ei).

Proiecte sociale au fost câteva, dar mai mult orientate spre zona Snapchat – faci niște poze, dar nu le văd decât prietenii cei mai buni. Faci poze și apoi le share-uiești automat cu prietenii. Ideile nu sunt rele, dar trebuie experimentat pornind de la ceea ce vrea și utilizatorul. Multe proiecte duceau lipsă de un plan de monetizare, cel mai important lucru în relația cu un investitor.

Cei 16 finaliști

16 echipe care au trecut mai departe:

1) Traffic Voice
2) Candy Crushers
3) Coffee Coders
4) Cook Buddies
5) eHONK
6) Get IT Done
7) Moose Blasters
8) Nivalis
9) Open Mind
10) teamFeature
11) THOT
12) Uprise
13) Web Seers
14) JS Rescue
15) Cageware
16) Cakebreak

Astfel de proiecte sunt binevenite, iar românii au idei și sunt buni la programare, factori care au dus la atât de multe proiecte reușite în IT&C. Iar incubatoarele de acest gen au și un factor puternic educațional – studenții și dezvoltatorii de proiecte învață să lucreze cu investitorii, să prezinte planuri de afaceri, să convingă oamenii cu bani că pot avea succes. Abia aștept să aflăm câștigătorii.

Pașii următori

Pașii următori pentru cele 16 echipe finaliste:

– TechTalks (4 martie – 15 mai): discuții de aproximativ 2 ore cu antreprenori de top şi lideri din industrie despre diferitele aspecte ale propriului business;

– Mentoring Sessions (4 martie – 23 mai): sesiuni de îndrumare cu profesionişti din zona de tehnologie şi cu antreprenori;

– Boost Day (7 – 11 aprilie): etapa în care toate echipele prezintă produsul în faţa juriului si a mentorilor pentru a primi feedback şi a evidenția progresul făcut;

– Demo Day (19 – 23 mai): prezentarea produselor dezvoltate de-a lungul programului în faţa unor investitori, jurnalişti, antreprenori şi lideri din industrie;

 

Galerie foto