După anunțul NASA de ieri, la un post TV l-am auzit pe Mironov vorbind despre proiectul Starshot cu implicarea lui Stephen Hawking și nanoroboți care călătoresc cu 20% din viteza luminii. Părea ceva SF, așa că am căutat să văd despre ce e vorba.

Și l-am găsit, proiectul Starshot este real, finanțat de Yuri Milner de la Mail.ru, de Mark Zuckerberg și cu participarea lui Stephen Hawking. Proiectul este unul de cercetare, iar scopul este realizarea unor nano-roboți care să poată călători cu 20% din viteza luminii, dar care să poată transmite informații înapoi. Ținta lor ar fi Alpha Centauri, cel mai apropiat sitem solar, mă rog, stea + planete, care este la 4 ani-lumină de noi. Ar face astfel 20 de ani pînă acolo și mai puțin înapoi, pentru că informația ar veni cumva cu viteza luminii.

Toate astea sunt în formă de proiect și s-au dedicat 100 de milioane de dolari pentru cercetări. Și sistemul Alpha Centauri are niște planete care ar putea cumva susține viața, exact ca în cazul sistemului Trappist de ieri. Și este de zece ori mai aproape, deci e logic să te apuci prima oară să studiezi asta. Și steaua lor, Proxima Centauri, este o stea pitică, cu intensitate mai mică decât a Soarelui.

Problema este că deocamdată este o teorie, probabil o idee a lui Hawking, iar pînă la a realiza tehnologia practică, funcțională, probabil vom mai aștepta mult și bine. Pe de altă parte, mie îmi spune ceva chestia asta.

Mi se pare logic că, dacă asta este o tehnologie mai simplă, mai puțin costisitoare pentru a obține informații despre o planetă, dacă există viață inteligentă undeva în Univers, este posibil ca și ei să folosească fix tehnologii similare. Ideea cea mai simplă este cel mai ușor de atins parcurgând o evoluție a tehnologiei similară cu cea de la noi – adică fără prea mult ajutor. Acum câteva sute de ani abia fixam lentilele într-o țeavă pentru a vedea stelele mai de-aproape.

Așa că teoria cu omuleții verzi și navele lor fantastice deocamdată rămâne la stadiul de poveste. Mai degrabă, dacă ar fi să fi avut loc o „întâlnire de gradul 3”, noi nici nu ne-am dat seama de ea 🙂