Au apărut înșelătoriile pe LinkedIn: atenție la atacurile de phishing și la ofertele de muncă false, spun specialiștii Eset.

Înșelătorii pe LinkedIn

Oferte de muncă false

Căutarea unui loc de muncă este deseori o activitate dificilă, fiind în sine un fel de job cu normă întreagă. Este nevoie de concentrare și răbdare pentru a parcurge anunțurile cu oferte de muncă și pentru a completa formulare nesfârșite, fără a avea încă o propunere de colaborare validă.

Platformele de networking precum LinkedIn caută să ușureze sarcinile cele mai anevoioase pentru cei ce caută un loc de muncă, ajutându-i pe cei interesați să rămână la curent cu oferta din piață, iar pe unii dintre ei chiar să ajungă la compania lor de vis. De cealaltă parte, și recruiterilor le este mai ușor să identifice cei mai buni candidați prin intermediul platformei, acestea fiind doar unele din beneficiile principale pe care le oferă LinkedIn în această privință.

Frauda online care uzurpă identitatea LinkedIn continuă să prospere și într-adevăr a crescut vertiginos în ultimele luni. În timp ce unii escroci pot avea mare succes cu trucuri foarte simple și vechi, cum ar fi solicitarea detaliilor dvs. bancare sau plăți în avans în schimbul unui interviu de angajare aparent legitim.

Alte modalități de a fura date de autentificare sunt mesajele directe pe care utilizatorul le primește cu „oferte pentru locuri de muncă” bine plătite, și care pretind că sunt disponibile doar după ce acesta răspunde la mesaj. Luați prin surprindere, este posibil să faceți click pe linkul furnizat sau să cereți mai multe informații, moment în care headhunter-ul fals va răspunde cu un mesaj nu prea convingător că aveți competențele necesare pentru a obține postul și vă va cere să plătiți o taxă în avans.

Phishing elaborat

Notificările prin e-mail au devenit obișnuite, fiind de obicei stocate permanent într-un folder dedicat, sau cel puțin o perioadă, până când sunt șterse. Companiile de rețele de socializare sunt conștiente de acest lucru și astfel și-au actualizat notificările cu texte din ce în ce mai atrăgătoare, cum ar fi „Ați apărut în 30 de căutări săptămâna aceasta” și „Felicită-l pe Ion pentru noul său job”, toate pentru a vă face suficient de curioși pentru a vă conecta la conturile dvs. și pentru a petrece mai mult timp pe platformă.

De asemenea, și criminalii cibernetici au luat în calcul aceste lucruri și folosesc astfel de mesaje. Mesajele sunt concepute pentru a fura datele de conectare sau pentru a descărca programe malware pe dispozitivele voastre.

Citește mai departe despre asta pe blogul ESET.