Am pus la un loc câteva dintre lansările Apple la WWDC 2023. Conferința dezvoltatorilor a fost urmărită cu entuziasm, mai ales că este un an în care compania urma să lanseze în premieră un produs nou – ochelarii AR Vision Pro. Produsul era zvonit și așteptat de câțiva ani, dar abia acum a fost confirmat oficial. De fapt, putem spune că este primul produs real nou după era Steve Jobs. După ce am văzut prezentarea, tind să cred că toți rivalii vor lansa dispozitive similare ochelarilor Apple în următoarele luni.
La începutul conferinței, oficialii au trecut prin câteva dintre produsele celelalte. Nu am prins aici WatchOS, MacOS Sonoma, iPadOS 17.
Despre iOS 17
Apple a anunțat oficial iOS 17. Iată ce ne rezervă pentru următoarea actualizare majoră a software-ului iPhone: actualizări pe patru capitole: comunicare, partajare, intrare inteligentă și experiențe noi.
Pe telefon veți avea postări personalizate de contact pe care le setați pentru ca ceilalți să le vadă atunci când îi suni. Funcție disponibilă și în aplicația Contacte, personalizare similară a ecranului de blocare. Va exista un Live Voicemail cu transcriere voce-text înainte de a răspunde, transcrierea se face pe dispozitiv. Aduce mesageria vocală FaceTime printr-o înregistrare video rapidă.
La nivel de mesaje: căutarea are termeni mai restrânși pentru rezultate de precizie. Puteți glisa pe ecran pentru a răspunde pe orice balon. Mesajele audio sunt transcrise. Înregistrarea este o funcție nouă pentru notificarea familiei când ajungeți în siguranță. Recunoaște automat când nu faci progrese sau nu răspunzi și distribuie actualizarea familiei. Toate emoji-urile sunt acum autocolante.
Funcția AirDrop include acum NameDrop. Este o nouă modalitate de a partaja numărul de telefon și partajarea e-mailurilor între iPhone-urile din apropiere. Partajarea media este, de asemenea, reproiectată, iar transferurile media lungi pot continua pe internet.
La tastatură, de-acum folosește acum „modelul de limbaj transformator” pentru a îmbunătăți predicțiile. Tastatura poate învăța ce vrei să spui cu adevărat prin „așteptare”. Predicții personalizate după cuvintele și utilizarea fiecăruia.
Au lansat aplicația Jurnal. Utilizează învățarea automată de pe dispozitiv pentru a crea sugestii personalizate pentru scriere. Include fotografii, antrenamente și interacțiuni ca solicitări. Intrările pot fi marcate ca importante pentru a fi remarcate ușor.
Îndemnurile vă vor inspira să scrieți. Jurnalul poate fi blocat și este criptat de la capăt la capăt pentru confidențialitate.
Pe partea de Standby există actualizări. Nouă experiență pe ecran complet care afișează informații în modul peisaj. Poate fi personalizat pentru a afișa date precum ceasuri, fotografii, widget-uri, vreme, comenzi pentru acasă și widget-uri terță parte. Suportă activități live. Siri funcționează în standby cu o interfață specială de utilizator. Ton roșu precum Apple Watch Ultra folosit pentru afișarea ceasului pe timp de noapte. iOS 17 va fi disponibil ca versiune beta pentru dezvoltatori și va fi beta public în cursul verii. Utilizatorii de iPhone vor ajunge la actualizarea finală în această toamnă.
Mac Studio cu procesoare M2
Deși WWDC este în principal un eveniment axat pe software, conferința din acest an a fost plină de hardware nou. În timpul discursului de deschidere, Apple a anunțat a doua generație Mac Studio, computerul său desktop destinat utilizatorilor profesioniști. În prima sa actualizare hardware, Mac Studio este acum disponibil cu noile procesoare M2 Max și noul cip M2 Ultra.
Prima generație Mac Studio a fost introdusă în 2021 ca o alternativă la Mac Pro, care se bazează încă pe procesoare Intel în loc de procesoare Apple. Prima generație studio rula pe cipurile M1 Max și M1 Ultra, iar Apple a prezentat acum M2 Max și un M2 Ultra nou și mai puternic.
În timp ce M2 Max are un procesor cu 12 nuclee și un GPU cu 30 de nuclee cu suport pentru până la 96 GB de RAM, M2 Ultra dublează toate aceste specificații. Noul cip are un procesor cu 24 de nuclee, un GPU cu 60 de nuclee și suportă până la 192 GB de RAM. O versiune superioară a lui M2 Ultra este disponibilă cu un GPU cu 76 de nuclee.
Noul Mac Studio este destinat utilizatorilor profesioniști care lucrează cu sarcini solicitante, cum ar fi editarea video și randarea 3D.
Prețurile pentru a doua generație de Mac Studio încep de la 1.999 USD. Puteți găsi mai multe detalii despre preț pe site-ul Apple.
Mac Pro cu procesoare M2
Alături de Mac Studio, noul Mac Pro aduce și el noul cip M2 Ultra. Noul procesor cu 24 de nuclee și un GPU cu până la 76 de nuclee este cu 30 la sută mai rapid decât M1 Ultra. Cipul este construit pe un proces de 5 nm, practic dublează lățimea de bandă a memoriei M2 Max, până la 800 GB/s și acceptă cu 50 la sută mai multă memorie decât M1 Ultra. Procesorul ar trebui să fie cu până la 20% mai rapid decât M1 Ultra.
Este prima actualizare importantă pentru Mac Pro în patru ani și completează tranziția Apple la propriul său procesor ARM. Noul Mac Pro arată la fel ca vechea versiune Intel, cu partea frontală din metal a răzătoarei de brânză, dar există câteva schimbări majore la interior. Mac Pro va veni cu chipul Apple M2 Ultra, precum și șase sloturi PCIe Gen 4 deschise pentru extindere și va oferi opt porturi Thunderbolt încorporate. Poate fi configurat cu un GPU de până la 76 de nuclee și 192 GB de memorie. Cu un model complet cu specificații, Apple spune că poate fi de până la 3 ori mai rapid decât vechea versiune Intel.
Noul model Mac Pro va fi disponibil începând cu 13 iunie pentru 6.999 USD.
MacBook Air cu ecran de 15 inch
Apple a dezvăluit un nou MacBook Air de 15 inch. Apple a declarat că dispozitivul este „cel mai bun laptop de 15 inch din lume”.
Noul model are o grosime de 11,5 mm, ceea ce Apple spune că îl face cel mai subțire laptop de 15 inch din lume. Cântărește puțin peste trei kilograme. Are două porturi USB-C Thunderbolt, un conector de încărcare MagSafe și o mufă pentru căști și va veni atât în culorile Midnight (întuneric, probabil). Ecranul său de 15,3 inch (cu rame de cinci milimetri) are luminozitate 500 de nits, o cameră web de 1080p, șase difuzoare cu sunet spațial și o autonomie de 18 ore a bateriei. Va veni cu cip M2 de la Apple.
Noul model începe de la 1.299 USD și va fi disponibil săptămâna viitoare. Între timp, Apple actualizează prețul pentru modelul său mai mic. MacBook Air de 13 inch cu M2 începe acum de la 1.099 USD, iar M1 Air de bază este acum 999 USD.
Ochelarii AR Apple
Un adevărat moment “One More Thing”, la 80 de minute de la începerea prezentării.
Tim Cook a vorbit despre tehnologia Augmented Reality (AR) înainte de a prezenta ochelarii Apple.
„Este primul produs Apple la care te uiți prin el și nu în el. Un nou tip de computer care mărește realitatea îmbinând perfect lumea digitală cu lumea reală”, a spus șeful companiei.
Apple Vision Pro ne va introduce în era “spatial computing”. „Pentru prima dată, am proiectat o interfață 3D perfectă.” Când îl pui, vezi spațiul tău și tot ce este în el. Vizualizarea principală vă arată toate aplicațiile dvs. Aplicațiile au dimensiune și reacționează la lumină.
Ochelarii Apple Vision Pro sunt poziționați în primul rând ca un dispozitiv AR, dar utilizatorul poate comuta între realitatea virtuală augmentată (AR) și realitatea completă (VR). Dispozitivul nu are controler și răsfoiți rândurile de pictograme pentru aplicații doar privindu-le. Puteți atinge pentru a selecta și glisați pentru a derula și puteți, de asemenea, să dați comenzi vocale. În plus, setul cu cască acceptă accesorii Bluetooth și vă permite să vă conectați Mac-ul pentru a-l utiliza cu ajutorul căștilor.
Setul cu cască vă va afișa ochii cu un sistem numit EyeSight, iar dacă sunteți în VR complet, un ecran strălucitor îi va ascunde pentru a sugera că nu sunteți disponibil. Dispozitivul folosește video de trecere care vă permite să vedeți lumea reală în culori, dar puteți proiecta și obiecte 3D în spațiul real.
„Apple Vision Pro va schimba modul în care comunicăm, colaborăm, lucrăm și ne bucurăm de divertisment”, a spus Tim Cook. Poți face ecranele cât vrei, poți vedea filme în VR și poți să joci o serie de jocuri video.
Vision Pro folosește ceva numit „raytracing audio” pentru a vă mapa camera și suprafețele din ea. Urmărirea ochilor folosește camere și senzori LED de mare viteză și este „atât de precisă încât îți eliberează complet mâinile”. Are două camere orientate în jos pentru urmărirea mâinilor. Plus senzor Lidar pentru a simți spațiul din jurul tău. Fundamentul sistemului este cipul Apple M2. Noul cip pentru AR se numește Apple R1, în special pentru procesarea informațiilor de la senzori. Are în total 12 camere, cinci senzori, șase microfoane. R1 elimină lagul, difuzând imagini noi pentru a fi afișate în 12 milisecunde, de opt ori mai rapid decât clipești din ochi. EyeSight folosește un panou OLED curbat cu lentilă lenticulară pentru a vă proiecta ochii. Pare transparent.
Vision Pro sunt compatibili cu programe Disney, dar și cu aplicații precum Webex sau Zoom. De asemenea Unity rulează nativ pe ochelari.
Apple visionOS este primul sistem de operare conceput pentru spatial computing. Au prezentat o nouă aplicație numită Reality Composer Pro pentru dezvoltatori.
Zvonurile sugerau înainte de eveniment că acest prim model ar putea costa în jur de 3.000 de dolari, dar inflația pune Apple să ducă prețul la $3,499. Lansarea comercială va fi la începutul anului viitor.