La începutul acestui an, vă puneam această întrebare: vreți touchscreen pe laptop sau nu? Discuția a fost interesantă și utilă, iar 32% dintre participanți au spus că vor ecran tactil pe următorul portabil. Ei bine, nu e mult pînă acolo, probabil doar diferențe de preț mai reduc vânzările. Conform unui studiu realizat de NPD DisplaySearch și citat de AppleInsider, laptopurile touchscreen vor reprezenta anul acesta circa 11% din totalul vânzărilor. Evident, cei de la Asus sunt lider de piață la mare distanță. asus touchscreen

Este posibil ca piața laptopurilor să fi scăzut mai mult anul acesta dacă nu ar fi fost introduse laptopurile touchscreen. Poate că unii nici n-ar fi simțit nevoia unui upgrade. Studiul NPD spune că 20% din produsele Asus au acum ecran tactil. De asemenea, producătorul taiwanez are o cotă de piață de 26% pe laptopuri touch.

Ca număr, cifrele nu sunt impresionante: s-au vândut anul acesta 20 de milioane de laptopuri cu touch. Mai bine de jumătate de milion au fost Asus. Dar analiștii cred că vânzările vor continua să crească rapid. Dacă în primele 6 luni din 2013 s-au vândut 6 milioane de laptopuri touch, cifrele aproape s-au triplat în a doua jumătate a anului. De asemenea, în 2017 ei anticipează o creștere de peste 3X a vânzărilor de laptopuri touch, la peste 60 de milioane de unități.

Lenovo are 14% din piață, dar foarte puține modele touch în ofertă (7% din gamă). Acer are 13 % din această piață, cu 9% din gamă laptopuri touch. Urmează HP cu 9% global, iar la nivel de gamă doar 4% din produse au touch. Locul cinci revine, surprinzător, celor de la Sony.