NCOM îşi propune să definitiveze documentația de licitaţie până la sfârşitul trimestrului III și să organizeze procedura de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă în ultimul trimestru al anului.
Pentru a determina interesul pieței naționale de comunicații electronice cu privire la achiziționarea unor drepturi de utilizare a frecvenţelor pentru furnizarea reţelelor publice de tip MFCN în benzi milimetrice, Autoritatea va organiza o consultare a pieței.
Totodată, Autoritatea are în vedere actualizarea interfețelor radio RO-IR din Decizia nr. 311/2016 privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere.
Pentru România, Comisa Europeană estimează impactul economic al trecerii la 5G la 4.7 miliarde de euro, se vor crea în acest fel peste 250.000 de locuri de muncă noi. Viteza 5G este de cel puțin zece ori mai mare decât 4G și de asemenea latența este de zece ori mai mică. Va duce la creșterea productivității în toate domeniile.
Deși ANCOM a anunțat trecerea la 5G din 2018, se pare că licitația pentru spectru nu este o prioritate dacă a fost împinsă tocmai la finalul acestui an. Inițial se spunea că licitația va fi în 2019, dar schimbările politice și lipsa unor discuții concrete, precum și Ordonanța 114 au îndepărtat de România perspectiva trecerii la 5G.
Anul trecut, când se aștepta lansarea licitației pentru spectrul 5G, conducerea ANCOM a anunțat amânarea acesteia pentru 2020. S-a vorbit atunci despre organizarea în prima parte a anului și finalizarea licitației pînă în trimestrul al doilea al acestui an. Inițial s-a spus că la Bruxelles, Comisia Europeană a stabilit ca termen limită data de 30 iunie 2020 pentru punerea la dispoziția operatorilor a resurselor de spectru necesare implementării 5G.
Operatorii telecom au găsit rapid alternativa oferind serviciile 5G pe spectrul de frecvențe actual și fără să mai plătească milioane de euro pentru spectrul suplimentar.