În 2003, Microsoft cumpăra de la Radu Georgescu / Gecad soluția românească RAV antivirus, iar gigantul software condus atunci de Bill Gate punea un focus mai puternic pe zona de securitate IT. O parte din echipă a continuat să lucreze pentru Windows Defender. A venit Steve Ballmer și a schimbat direcția, apoi a plecat. Se pare că Satya Nadella readuce acum focusul spre zona de securitate IT.

microsoft windows 10 securitate IT

Windows 10, care este acum cea mai importantă platformă pentru Microsoft, este în atenția hackerilor încă dinainte de lansarea oficială. Sunt convins că pirații internetului s-au folosit din plin de programul Windows Insider pentru a fi la zi cu noile tehnologii Microsoft și sistemele de securitate implementate la noua platformă. Cei din Microsoft și specialiștii lor în securitate cred că au de-a face cu copii dezorientați, dar pirații internetului sunt mult mai avansați, mai creativi, au ca prioritate să câștige bani. Sigur că îi vizează pe cei cu Windows XP pentru că ei nu mai beneficiază de suport tehnic de la Microsoft și nici antiviruși nu prea au. Sigur că vizează Windows 7, care e cea mai populară platformă încă, dar eu sunt convins că hackerii cunosc foarte bine Windows 10 și mecanismele prin care utilizatorii pot bloca aplicațiile de securitate pentru a-și infecta mai eficient computerele. Ei folosesc tehnici “sociale” pentru a convinge utilizatorul să facă așa ceva. Fie prin “împrietenirea” cu el online, fie prin tutoriale false în care utilizatorul este încurajat să dezactiveze anumite servicii din Windows. Dar majoritatea atacurilor sunt prin exploatarea unor vulnerabilități, folosind scripturi care rulează în browser. Poate că uneori utilizatorul nici măcar nu își dă seama că este infectat în vreun fel.

Noul CEO Microsoft a explicat astăzi că gigantul software este acum foarte preocupat de zona de securitate IT. Tehnologia ne ajută să fim mai eficienți sau să ne distrăm în timpul liber, dar nu fără a fi în permanență sub amenințarea infractorilor online, spune el. Pentru Microsoft este important să îmbunătățească atât tehologia, cât și nivelul de securitate oferit celor care nu se pricep foarte bine la tehnologie.

Satya Nadella a menționat mai multe aplicații și funcții legate de securitate IT. Aș menționa Windows 10 Device Guard, care nu permite instalarea de malware, precum și Advanced Threat Analytics, care detectează amenințările online. De asemenea, oficialii Microsoft au asigurat că investesc miliarde de dolari la nivel anual în securitate IT, mai ales, focus pe soluțiile business.

Nu în ultimul rând trebuie spus că Microsoft a cumpărat recent o companie israeliană specializată în securitate IT, Secure Island. Compania oferea o soluție de securizare pentru fișierele sensibile ale companiei, pe care le poate urmări și online, dacă sunt transmise prin internet. Se pare că prețul plătit a fost de 77,5 milioane de dolari. În ultimul an, Microsoft a cumpărat alte două firme din Israel și ambele specializate în securitate IT. Adallom pentru 250 milioane de dolari și Aorato pe 200 de milioane de dolari (sursa).

 

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, 10 ani doar blogger, iar ultimii 16 ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt doar pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!