Ceea ce ieri credeam că este doar un anunț de marketing este de fapt mult mai grav. Nu doar că toate noile computere vor veni cu Windows 10, dar Microsoft și Intel vor împiedica instalarea de sisteme de operare mai vechi. Utilizatorii nu vor mai putea instala Windows XP sau Windows 7 pe procesoarele de ultimă generație.

instalare windows XP

Ieri când am citit știrea credeam că este vorba de cu totul altceva, eram convins că Microsoft nu va permite vânzarea de sisteme cu Windows XP sau Windows 7 preinstalat, ci doar cu Windows 10. Ceea ce ar fi fost foarte ok. Dar adevărul este că Microsoft merge mai departe, vrea să împiedice utilizatorul să instaleze la el acasă aceste sisteme de operare, ceea ce nu mai este ok. Utilizatorul ar trebui să aibă dreptul să facă ce vrea el cu echipamentele hardware pe care le are acasă, chestie pe care am susținut-o și în cazul terminalelor smartphone.

Oficialii Microsoft spun însă foarte mieros că “noile procesoare nu vor rula stabil Windows XP sau Windows 7 și nici nu va fi oferit suport tehnic”. Practic, Microsoft nu a învățat nimic din istoria plină de abuzuri și critici, continuând linia “dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”. Pentru că noile instalări Windows 10 nu sunt suficient de numeroase încât să-i încânte pe analiștii de la Bursă, atunci de ce să nu le creștem cu forța…

Oficialii Microsoft au anunțat că utilizatorii de procesoare Intel Skylake vor trebui să facă upgrade la Windows 10 în următoarele 18 luni, sau riscă să nu le mai meargă sistemele. Deadline-ul este 17 iulie 2017. Nici măcar Windows 8 sau Windows 8.1 nu vor mai funcționa corect.

Evident, anunțurile afectează cel mai mult clienții companii, care se bazează mult pe supot tehnic. Doar procesoarele anterioare generației Skylake vor mai rula Windows XP sau Windows 7. Deci, clienții vor avea libertatea de a folosi sistemele mai vechi cu aceste sisteme de operare. Dar gamerii nu vor putea beneficia de stabilitatea Windows 7 pe cele mai noi sisteme. Sau poate că ei vor reuși să rezolve situația..