Un singur lucru este cert. Pentru orice dispozitiv conectat la internet există riscul să fie hackuit, iar un iPhone sau iPad nu fac excepție.

iPhone compromis
Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Mitul securității garantate

Statisticile par să susțină ideea că dispozitivele iOS sunt destul de sigure, iar Apple continuă să adauge noi funcții de siguranță. Însă securitatea depinde în mare măsură de modul în care este folosit dispozitivul. Iată câteva dintre cele mai comune moduri prin care un iPhone poate fi compromis cu programe malware și o selecție de sfaturi esențiale pentru a identifica atacul și pentru a elimina un hacker de pe dispozitivul preferat.

Una dintre cele mai mari plângeri legate de iOS este cât de lent este sistemul de operare în adoptarea unor funcții care sunt prezente de mult timp pe dispozitivele Android. Deci, pentru a depăși acest lucru, unii utilizatori recurg la o opțiune care contravine Termenilor și condițiilor Apple. Mai exact, procedura se numește “jailbreak”. Este o activitate care permite utilizatorilor de iPad, iPhone sau iPod Touch să instaleze aplicații terțe pe dispozitivele lor, modificând fișierele de sistem originale din iOS.

Acest lucru ocolește limitările de conținut încorporate din App Store Apple, permițând utilizatorilor să încarce aplicații și widget-uri din magazine terțe. Încărcarea de aplicații din surse alternative, spre exemplu dintr-un magazin neoficial, se poate face și prin descărcarea directă printr-un site web pe Safari sau orice alt browser.

Deși permiterea sau nu a accesului la conținut din magazinele terțe poate fi discutabilă, în acest moment doar aplicațiile de pe App Store au fost revizuite oficial pentru siguranță. Între timp, riscurile sunt clare: atunci când instalați o aplicație neverificată, oferiți oricui acces nerestricționat la dispozitivul vostru.

Magazinul oficial Apple de pe dispozitivul dvs. iOS este în general cunoscut pentru furnizarea de conținut sigur. Orice aplicație pusă la dispoziție în App Store a trecut printr-un proces care a verificat erorile, problemele legate de politica de confidențialitate, identificarea furnizorilor terți de anunțuri și cerințele de licențiere.

Dar uneori o aplicație suspectă se poate strecura prin plasa de siguranță. Iar un simplu mesaj de tip spam de eveniment din calendar, un link malițios partajat prin intermediul aplicațiilor de mesagerie sau o reclamă agresivă afișată în timpul navigării unui site web vă pot redirecționa către App Store și vă sugerează să instalați una dintre aceste aplicații examinate incorect.

Găsiți și mai multe exemple pe blogul ESET.