Compania de propulsie spațială Pulsar Fusion a început construcția unui motor de rachetă cu fuziune nucleară. Ei intră în cursa pentru a deveni prima firmă care a lansat un sistem de propulsie cu propulsie nucleară în spațiu. NASA a ales un alt model, denumit propulsie termal-nucleară.

tehnologia de propulsie prin fuziune nucleară

Sursa foto: Pulsar

Motor de rachetă cu fuziune nucleară

Tehnologia de propulsie prin fuziune nucleară ar putea reduce timpul de călătorie către Marte la jumătate. DE asemenea, ar putea reduce timpul de călătorie către Titan, luna lui Saturn, la doi ani în loc de 10. Sună ca science fiction acum, dar CEO-ul Pulsar, Richard Dinan, a declarat pentru TechCrunch într-un interviu recent că propulsia prin fuziune era „inevitabilă”.

În cea mai mare parte a istoriei sale de 11 ani, compania britanică s-a concentrat în principal pe cercetarea fuziunii. Mai recent, Pulsar a început să dezvolte produse care ar putea aduce venituri în timp ce studiile continuă: un propulsor electric cu efect Hall pentru nave spațiale și un motor de rachetă hibrid din a doua etapă. Compania a primit, de asemenea, finanțare de la Agenția Spațială din Marea Britanie în 2022 pentru a dezvolta și un sistem de propulsie bazat pe fisiune nucleară, alături de Centrul de Cercetare a Producției Avansate Nucleare și de Universitatea Cambridge.

Însă pentru Pulsar, viitorul călătoriilor în spațiul cosmic stă ferm cu propulsia prin fuziune nucleară. Fuziunea pentru propulsia spațială este, fără îndoială, mult mai simplă decât fuziunea pentru generarea de electricitate pe Pământ. În parte pentru că condițiile din spațiu – foarte rece și un vid aproape perfect – sunt favorabile reacțiilor de fuziune. Densitatea incredibilă de energie a acestor reacții ar produce viteze de deplasare super-rapide și ar necesita doar o fracțiune de combustibil în comparație cu sistemele de propulsie existente.

Provocarea: expunerea pe termen lung la microgravitație și radiații cosmice poate cauza probleme grave de sănătate pentru astronauți. Asta înseamnă că viitoarele misiuni pe Marte trebuie să fie suficient de scurte încât astronauții să vină acasă sănătoși. Folosind tehnologia noastră actuală de propulsie a rachetelor, totuși, va dura șapte luni doar pentru a aduce astronauții pe Marte. Luați în considerare timpul necesar pentru a vă întoarce pe Pământ și aproape o treime din misiunea unui astronaut de pe Marte va fi în tranzit.

Cum ar funcționa motorul cu fuziune nucleară

Fuziunea are loc atunci când doi atomi se unesc. Acest lucru eliberează o cantitate enormă de energie, fără a genera emisii nocive. Asta a făcut de multă vreme valorificarea fuziunii nucleare motorul generării de energie curată. „Oamenii de știință nu au reușit să controleze plasma turbulentă, deoarece este încălzită la sute de milioane de grade și reacția pur și simplu se oprește”, a declarat James Lambert, directorul financiar al Pulsar Fusion, pentru Space Daily.

Planul Pulsar Fusion este de a crea o rachetă de fuziune, folosind reacția atomică pentru a crea viteze de evacuare care în cele din urmă propulsează nava spațială înainte cu o viteză de 500.000 mph. Cea mai mare viteză atinsă acum de o rachetă cu echipaj este de 24.791 mph. Deci de peste 20 de ori mai rapid.

Acesta este un obiectiv extrem de ambițios.