După câțiva ani în care au investit timp, resurse și bani în Firefox OS, cei de la fundația Mozilla au ajuns la concluzia că efortul a fost în zadar. Poziționată ca o alternativă mai ieftină decât Android, platforma nu a prins la public. Eu am notat fix ideea asta în 2013. Firefox OS ar fi fost totuși o alternativă interesantă pentru zona de Smart Tv, dar se pare că nici aici nu vor continua dezvoltarea.

T2Mobile Firefox OS

Declarația oficială îi aparține lui Ari Jaaksi, senior vp pentru zona de device-uri. La începutul acestui an, Mozilla anunța că da, zona de low-end nu este o abodare fezabilă și se vor concentra pe o abordare de calitate. Apoi da, și-au dat seama că asta ar presupune costuri mult mai mari și au renunțat de tot.

Asta deși multe nume mari anunțaseră telefoane Firefox OS. Deși operatorii telecom începuseră să susțină terminalele Firefox OS, pentru că există cerere pe piață pentru o alternativă la Android și iOS. Cu toate astea, Mozilla a renunțat.

Mozilla a avut succes cu browserul tocmai pentru că nu existau alternative și pentru că au făcut un browser al naibii de bun. Totuși, nu au reușit să facă și un sistem de operare mobil la fel de bun. Iar oamenii, chiar și cei care au puțini bani la îndemână, vor să aibă o experiență bună. Vor multe aplicații și jocuri, vor să folosească Facebook, Twitter, Instagram. O chestie de bun simț pe care nici măcar Microsoft nu vrea să o priceapă. Sau a priceput-o foarte foarte greu.

Poate că Mozilla ar fi reușit să facă un OS pentru computere care să fie mai bun. Dar au vrut ei neapărat să intre în zona de mobile. Din ce zice Recode, înțeleg că vor folosi totuși tehnologiile și experiențele acumulate pentru zona de Internet of Things (ioT).

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, 10 ani doar blogger, iar ultimii 16 ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt doar pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!