Aproape un sfert dintre utilizatori (23%) acordă întotdeauna aplicațiilor și serviciilor permisiunea de a le accesa microfonul sau camera dispozitivului. Cel puțin așa afirmă un studiu global realizat de Kaspersky, care a chestionat 15.000 de persoane.
Cu toate acestea, conștientizarea generală a importanței securității camerei web este promițător de ridicată, aproape șase din zece utilizatori (59%) fiind îngrijorați de faptul că cineva i-ar putea urmări prin intermediul camerei web, fără știrea lor. În total 60% sunt îngrijorați de faptul că acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul unui software rău intenționat. Acest lucru indică probabilitatea ca mai mulți oameni să își protejeze proactiv tehnologiile în viitor, pe măsură ce se adaptează la regimul de muncă la distanță și înțeleg rolul aplicațiilor colaborative.
În ultimul an, dependența de videoconferințe a dus la o creștere colosală a aplicațiilor dedicate acestora. Un exemplu este Microsoft Teams, aplicație a cărei utilizare a crescut cu 894% în luna iunie 2020, comparativ cu luna februarie 2020. De asemenea, acest fenomen a provocat o penurie aproape mondială în ceea ce privește camerele web, mulți furnizori de top văzând o cerere foarte crescută.
Depinde și de grupa de vârstă
Dată fiind utilitatea acestor tehnologii și aplicații în contextul evenimentelor din ultimul an, în funcție de nevoile profesionale, sociale și de divertisment, oamenii le-au permis accesul la microfonul și camera de pe dispozitiviul personal. Aceste instrumente au servit ca un facilitator în tranziția bruscă către mediul digital, fapt care a făcut ca un total de 27% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani să spună că permit întotdeauna accesul la camere și microfoane, potrivit cercetărilor Kaspersky. Acest lucru este mai puțin frecvent în rândul grupurilor demografice mai în vârstă, 38% dintre respondenții cu vârsta de 55+ de ani indicând că nu oferă niciodată aplicațiilor și serviciilor un astfel de acces.
Cea mai bună modalitate de a păstra precauția, în timp ce continuați să beneficiați de mijloacele moderne de comunicare, ar fi să acordați atenție sporită aplicațiilor și serviciilor pe care le folosesc oamenii și ce permisiuni solicită acestea. De exemplu, dacă o aplicație pentru apeluri video solicită permisiunea pentru a accesa camera, este un lucru care are sens. Dar dacă există o aplicație fără funcționalități relevante care solicită accesul la microfonul unei persoane, fără un motiv justificat, ar fi mai bine să investigați și să explorați care sunt funcțiile care cer permisiune de acces și de ce.
Sfaturi utile
Pentru a vă simți mai în siguranță în timp ce utilizați camerele web și pentru a vă asigura că această creștere a modalităților virtuale de comunicare duce la o creștere în egală măsură a numărului persoanelor care își protejează intimitatea și siguranța, Kaspersky oferă următoarele sfaturi:
- investiți într-o versiune simplă de webcam, dedicată acestei acțiuni, pentru a vă simți în siguranță atunci când instrumentul nu este utilizat.
- folosiți o soluție de securitate eficientă, care oferă protecție avansată și acoperă mai multe dispozitive, inclusiv dispozitive PC, Mac, Android și iOS. Aplicații precum Kaspersky Security Cloud vă pot proteja împotriva accesului neautorizat la microfon.
- analizați care dintre aplicațiile dumneavoastră actuale au permisiunea în prezent de a vă accesa camera web sau microfonul și anulați permisiunile acolo unde nu sunt necesare.
- pentru o înțelegere mai profundă în ceea ce privește confidențialitatea online pe rețelele sociale, vă recomandăm să utilizați Privacy Checker, un instrument simplu care descrie fiecare setare dintr-o rețea socială aleasă și oferă sfaturi despre cum să o configurați pentru diferite niveluri de confidențialitate pe diferite platforme.
Sondajul Kaspersky Consumer IT Security Risks Survey (Consumer ITSR) a intervievat un total de 15.070 de consumatori la nivel global, în perioada septembrie – octombrie 2020. Raportul complet îl puteți găsi aici (PDF).
Altfel unele nu functioneaza.
 
Alea de videochat sau conferință sigur, este ok. Dar un joc video sau o aplicație utilitară nu ar trebui să solicite acces.
 
De regulă sunt foarte atent la ce permisiuni cer aplicațiile care le instalez . Folosesc ,Access Dots,care îmi arată dacă o aplicație îmi folosește camera sau microfonul.Din păcate pe Poco nu merge,am instalat-o dar deșii i-am dat toate permisiunile nu pornește.E ceva cu setarea de accesibilitate( am mai avut problema asta la mai multe aplicații, care după ce le-am trimis un feedback, mi-au răspuns că problema asta e des întâlnită la mai multe telefoane cu android 10,un bug se pare)
 
Am întâlnit și eu pe Oppo niște probleme similare. Cred că ei din setări taie anumite aplicații sau fac niște ajustări care nu sunt compatibile cu aplicațiile astea. A apărut recent o chestie care spune să retragi permisiuni la aplicațiile nefolosite și încet-încept o să le scot pe toate 😉